ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Αγαπητοί εργαζόμενοι του Star, αν απεργήσετε...

Tην προηγούμενη βδομάδα η διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού STAR εντελώς αιφνιδιαστικά απέλυσε τεχνικούς και τους προσέλαβε εκ νέου στην εταιρεία παραγωγής με την οποία συνεργάζεται, χωρίς να τους ακολουθεί κανένα εργασιακό δικαίωμα. Κανένα από τα  μέλη της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) παρά τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκαν δεν υπέγραψαν. Η ΕΤΙΤΑ (Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής) μετά από συνάντηση με τη διοίκηση τόνισε πως «οι συνάδελφοι του STAR δηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως ΔΕΧΟΝΤΑΙ και ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ να εργαστούν σε οποιαδήποτε παραγωγή του σταθμού.Είτε μέσα σε αυτόν είτε έξω. Άλλωστε πάντοτε επιθυμούσαν να υπάρχει δουλειά και να σταματήσει πια η Διοίκηση να κόβει δελτία ειδήσεων και εκπομπές.. Το μόνο τους αίτημα είναι να γίνει αυτό ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ και ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ που φέρνουν τον εργασιακό μεσαίωνα». Οι τεχνικοί πάνω από όλα απαιτούν την επαναπρόσληψη των απολυμένων τονίζοντας πως όσο η Διοίκηση δεν δέχεται τα αιτήματά τους οι κινητοποιήσεις θα είναι αλλεπάλληλες. 
Κατόπιν τούτων η διοίκηση του STAR έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Αγαπητοί Εργαζόμενοι, 
Η εταιρία μας ταλαιπωρείται για μια ακόμα φορά από επανειλημμένες και παράνομες στάσεις εργασίας που προκαλεί η ΕΤΙΤΑ, χωρίς τη νόμιμη προειδοποίηση των τεσσάρων (4) ημερών και χωρίς τη νόμιμη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Θέλουμε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για τα ακόλουθα:
1. Κατά της ΕΤΙΤΑ έχουν εκδοθεί τριάντα (30) δικαστικές αποφάσεις για παράνομες εργασιακές κινητοποιήσεις, κυρίως επειδή δεν τηρείται η νόμιμη προειδοποίηση των τεσσάρων (4) ημερών. Οι αποφάσεις αυτές είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφέρεται στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων και στη Νομική Υπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που έχουν προηγηθεί 30 δικαστικές αποφάσεις με αυτό το περιεχόμενο, κάθε εργαζόμενος ατομικά οφείλει να γνωρίζει ότι δεν είναι νόμιμη απεργία ή στάση εργασίας για την οποία δεν έχει δοθεί προειδοποίηση τεσσάρων (4) ημερών και συνεπώς η συμμετοχή σε αυτήν επισείει κάθε νόμιμη συνέπεια για κάθε εργαζόμενο.
2. Αποφάσεις για εργασιακές κινητοποιήσεις (απεργίες ή στάσεις εργασίας) αποφασίζονται κατά το νόμο μόνο από τη Γενική Συνέλευση και μόνο με μυστική ψηφοφορία. Αποφάσεις του ΔΣ για απεργίες ή στάσεις εργασίας δεν είναι νόμιμες και δεν καλύπτουν τους εργαζόμενους. Τη μυστική ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης την προβλέπει ακόμα και το Καταστατικό της ίδιας της ΕΤΙΤΑ.
3. Για να συνέλθει νόμιμα η Γενική Συνέλευση της ΕΤΙΤΑ το Καταστατικό της απαιτεί να έχει προηγηθεί σχετική πρόσκληση από το ΔΣ με Ανακοίνωση που αναρτάται στα γραφεία της τουλάχιστον τρείς ημέρες νωρίτερα και αναφέρει την ημερήσια διάταξη. Γενικές Συνελεύσεις που δεν έχουν συνέλθει με αυτή τη διαδικασία δεν είναι νόμιμες και οι αποφάσεις τους είναι άκυρες και δεν καλύπτουν τους εργαζόμενους.
4. Για να συνεδριάσει νόμιμα η Γενική Συνέλευση της ΕΤΙΤΑ το Καταστατικό της απαιτεί ελάχιστη απαρτία του 1/5 των οικονομικά ενήμερων μελών. Αν αυτή δεν υπάρχει, η Γενική Συνέλευση πρέπει να αναβληθεί για τουλάχιστον τρείς ημέρες. Στην επαναληπτική Γενική Συνέλευση η ελάχιστη απαρτία που απαιτείται είναι το 1/6 των οικονομικά ενήμερων μελών. Αν δεν υπάρχει η απαρτία αυτή, η Γενική Συνέλευση πρέπει να αναβληθεί και πάλι για τουλάχιστον τρείς ημέρες. Στην τρίτη επαναληπτική Γενική Συνέλευση η ελάχιστη απαρτία που πρέπει να υπάρχει είναι το 1/7 των οικονομικά ενήμερων μελών. Γενικές Συνελεύσεις που γίνονται χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι νόμιμες και δεν καλύπτουν τους εργαζόμενους. Οι επανειλημμένες παράνομες στάσεις εργασίας της ΕΤΙΤΑ έχουν προκαλέσει ήδη τεράστιο πρόβλημα στην εταιρία και μάλιστα σε μια περίοδο που αγωνιζόμαστε όλοι για την οικονομική μας επιβίωση. Η εταιρία είναι υποχρεωμένη να λάβει κάθε νόμιμο μέτρο σε σχέση με τις παράνομες στάσεις εργασίας της ΕΤΙΤΑ εξαντλώντας κάθε νομική δυνατότητα. Με βάση τα παραπάνω η εταιρία αναμένει από κάθε εργαζόμενο προσωπικά να ελέγχει με ευθύνη του το αν έχει δοθεί η νόμιμη προειδοποίηση των τεσσάρων ημερών για οποιαδήποτε απεργία ή στάση εργασίας που κηρύσσει η ΕΤΙΤΑ, καθώς και αν έχει ληφθεί σχετική απόφαση Γενικής Συνέλευσης με τη νόμιμη διαδικασία και με μυστική ψηφοφορία».