ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Αν έμενε η Αθήνα χωρίς λεωφορεία...

Η Θεσσαλονίκη είναι εδώ και δέκα μέρες χωρίς λεωφορεία. Αν σηκώσεις ένα drone πάνω από την Αριστοτέλους θα δεις πολλές γραμμές πεζών ανθρώπων να καταλήγουν στο κέντρο, όπως οι σταγόνες στη βάση του νεροχύτη. Χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται. Ακόμα και αν δεν σέρνουν τα πόδια τους για χιλιόμετρα, υφίστανται το μποτιλιάρισμα. Τα κεντρικά media της Αθήνας βρήκαν χαριτωμένο το «κίνημα του οτοστόπ».
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, εκεί που ζει το 10% του εθνικού πληθυσμού, έχει ένα δυσλειτουργικό δίκτυο αστικής συγκοινωνίας. Ο ΟΑΣΘ δεν πληρώνει τους εργαζόμενους (κάποιοι εξ αυτών τυγχάνουν και μέτοχοι), αφού, όπως ισχυρίζεται, το κράτος είναι ασυνεπές προς την καταβολή της επιδότησης. Τα συνολικά χρέη του Οργανισμού προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά της η Πολιτεία απαντά, κατηγορώντας τη διοίκηση του ΟΑΣΘ για κακή.. διαχείριση, αδιαφάνεια και προνομιακή μεταχείριση των μετόχων έναντι των εργαζομένων. Εγκαίρως μάλιστα η Πολιτεία (από το 2013) είχε ζητήσει από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και κερδών προς διανομή. Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Ο ΟΑΣΘ είναι μία πολυμετοχική εταιρεία (ίσως η μοναδική στη χώρα) που ενώ ο ισολογισμός δείχνει ζημία, οι μέτοχοι έχουν κέρδη, αφού εισπράττουν τη διανομή του μερίσματος! Και όχι μόνο αυτό: τα αμαξοστάσια και τα γραφεία του Οργανισμού είναι ιδιοκτησίας ενός συνεταιρισμού που ανήκει σε μετόχους του ΟΑΣΘ. Μπορείτε να φανταστείτε τι ενοίκια πληρώνονται εκεί… Εννοείται πώς οι εργαζόμενοι προέρχονται κυρίως από τον στενό συγγενικό κύκλο των μετόχων.
- διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου που υπογράφει ο Κώστας Γιαννακίδης στο protagon ΕΔΩ