ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Πρόστιμο 180 χιλιάδων ευρώ πληρώνει η ΕΣΗΕΑ

 Τι καταγγέλλει η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων


Βαρύ πλήγμα δέχεται  η ΕΣΗΕΑ, με την επιβολή προστίμου 180 χιλιάδων ευρώ, από το υπουργείο Οικονομίας  και τα αρμόδια κοινοτικά  όργανα, για κατάφωρη παράβαση διαχειριστικών κανόνων του ΕΣΠΑ 2014-20.
Είναι το μοιραίο αποτέλεσμα των  χειρισμών της ομάδας Αντωνιάδου,  για κοινοτικά προγράμματα  που αφορούν ανέργους στην ΕΣΗΕΑ την ΕΣΠΗΤ, την ΕΣΗΕΜΘ, στα οποία ωστόσο συμπεριλαμβάνονται και ωφελούμενοι, που δεν είχαν προϋποθέσεις ανεργίας καθώς και ΚΕΚ.
Αυτό προκύπτει μόνο από δειγματοληψία της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του υπουργείου Οικονομίας και αναφέρεται σε «έκθεση επιτόπιας επαλήθευσης» (ΑΠ 18765/29.10.2015).
Τα χρήματα χαρακτηρίζονται  αχρεωστήτως καταβληθέντα και πρέπει να επιστραφούν, χωρίς.. 
να μπορεί να προεξοφληθεί η τελική οικονομική ζημιά της ΕΣΗΕΑ, καθώς επίκειται  διεξοδική  έρευνα του θέματος η οποία αφορά και τα ΚΕΚ αλλά και τον δεύτερο κύκλο σεμιναρίων που είναι σε εξέλιξη.
Ανυπολόγιστη όμως είναι η ηθική ζημιά για την ΕΣΗΕΑ και τον δημοσιογραφικό κλάδο που προκαλείται, από ενέργειες που μόνο ως αμέλεια δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν.
Συνολικά επισημαίνονται 11 κατηγορίες παραβάσεων με πιο χαρακτηριστική την διαπίστωση ότι «δεν πιστοποιείται ανεργία» (σελ. 7 της έκθεσης) για άτομα που συμμετείχαν στα προγράμματα  με προϋπολογισμό, όπως αναφέρεται, συνολικού  ύψους 4,2 εκ. ευρώ.
Το αποκαλυπτικό είναι ότι στην έκθεση αναφέρονται  ενέργειες     που έχουν γίνει ερήμην των μελών του ΔΣ ,που δεν συμμετείχαν στην προεδρική πλειοψηφία,  με σκοπό να υιοθετήσουν  οι υπηρεσίες ελέγχου, διάτρητες διαδικασίες για  κριτήρια ανεργίας και προφανώς να μην προχωρήσει ο έλεγχος..
Δεν είναι τυχαίο ότι στην διάρκεια του ελέγχου, υπηρεσιακός παράγοντας της ΕΣΗΕΑ, τους τελευταίους μήνες, ζήτησε με επίσημο έγγραφο, που, κατά παραβίαση του καταστατικού της ΕΣΗΕΑ,, υπογράφει ο ίδιος, να πιστοποιήσει εκ των υστέρων το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατάλογο ανέργων.
Το γεγονός αυτό μιλάει από μόνο του για τις ουρές που έχει ακόμη η υπόθεση και πρέπει να προχωρήσει η έρευνα σε βάθος.
Στην αναλυτική περιγραφή διαπιστώσεων της έκθεσης αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«..18. Διαβιβαστικό  έγγραφο προς την Πρόεδρο του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με θέμα «έγκριση  καταλόγων ωφελουμένων για την συμμετοχή στην πράξη  με κωδ. ΟΠΣ  374698 και με κωδ. ΟΠΣ 374699»  ημερομηνία 14/7/2014  και συνημμένους τους καταλόγους ωφελουμένων ανά Περιφέρεια. Στο έγγραφοι υπάρχει η σφραγίδα της ΕΣΗΕΑ  και η υπογραφή της προέδρου του ΔΣ κάτω από την λέξη εγκρίνεται
  Κατά δήλωση του δικαιούχου οι συγκεκριμένοι κατάλογοι ωφελουμένων του β’ κύκλου αναρτήθηκαν στο site της δράσης στις 21/7/2014.
 Τώρα εξηγείται η επιμονή της τέως στην ΕΣΗΕΑ να γαντζωθεί στην καρέκλα της με δήθεν αναλογικό προεδρείο, στο οποίο συμμετέχουν  όμως μόνο δικοί της. Το στοίχημα της λέγεται συγκάλυψη.
 Μένει  βέβαια  να αποδείξει ο συνδικαλιστής από τον Περισσό ότι δεν είναι δικός της, επειδή την περασμένη Τρίτη την ψήφισε.
 Πάντως  όλο και κάτι φοβάται με όλα αυτά και ο γενικός γραμματέας του ΕΔΟΕΑΠ . Ιδιαίτερα μετά την επιβολή προστίμου  από την Αρχή Προστασίας  Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για  φακέλωμα προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων,  τις ανείσπρακτες οφειλές εκατομμυρίων ευρώ από αγγελιόσημο  και με τις αποκαλύψεις στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση.
Κίνηση  Επαγγελματιών Δημοσιογράφων