ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Στα 83 εκατ.ευρώ οι μίζες για τα υποβρύχια!..




Νεότερα στοιχεία από τις παράνομες πληρωμές για την παραγγελία των υποβρυχίων από γερμανικές εταιρίες, προκύπτουν από την έρευνα των εισαγγελικών αρχών στο Μόναχο.
Φαίνεται ότι ξέρουν πόσα χρήματα δόθηκαν κάτω από το τραπέζι για την σύμβαση του 1,8 δισ. ευρώ, ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας και τις γερμανικές εταιρίες Ferrostaal και HDW.
Σύμφωνα με πληροφορίες από νομική πηγή το συνολικό ύψος των προμηθειών που δόθηκαν για τη σύμβαση του 2000, που αφορούσε 3 + 1 υποβρύχια, ήταν... 83 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν έχει γίνει σαφές αν οι παράνομες πληρωμές αφορούσαν μόνο τη σύναψη της σύμβασης ή τη σύναψη της σύμβασης και την τροποποίησή της.
Οι γερμανοί ανακριτές θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν.
Μάλιστα, οι γερμανικές αρχές σκέφτονται να καλέσουν την αμερικάνικη δικηγορική εταιρία Debevoice & Plimpton LLP, που είχε δραστηριοποιηθεί στην υπόθεση Siemens, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να συμφωνήσει και η Ferrostaal.
Στο μεταξύ, ο ρόλος των εμπλεκομένων στην υπογραφή της σύμβασης φαίνεται να συνεχίζεται.
Στελέχη της Ferrostaal είπαν στις γερμανικές αρχές, ότι εκτός από την εταιρία Marine Force International (MFI), στις παράνομες πληρωμές υπήρχε και άλλη μία εταιρία ελληνικών συμφερόντων η ΜΙΕ, συνεργάτες της οποίας είναι και μέλη της εταιρίας Veldin, η οποία τον περασμένο Οκτώβριο υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική HDW για την αγορά του 100% των μετοχών ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Το τίμημα για την αγορά των ναυπηγείων ήταν μόλις ένα ευρώ και η εταιρία θα αναλάμβανε όλες τις υποχρεώσεις.
Η ισχύς του μνημονίου ήταν μόλις 10 ημέρες.
Φυσικά, δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία.

από http://www.skai.gr/