ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Θα κάνει νέο κόμμα o Αλέξης Τσίπρας;


Φήμες, σενάρια και ερμηνείες σχετικά με τις προθέσεις του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πυροδοτούν δημοσιεύματα αλλά και κάποιες κινήσεις του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας οργανώνει το νέο του γραφείο στη Λεωφόρο Αμαλίας, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο ώστε να προετοιμάσει τη λειτουργία του Ινστιτούτου παραγωγής ιδεών και πολιτικής, μαζί με τον άλλοτε υπουργό Δικαιοσύνης και διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μιχάλη Καλογήρου.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι, πλέον, εχθροί και «φίλοι» αναφέρονται με θετικά λόγια και παραδέχονται ότι το πολιτικό του κεφάλαιο αναβαθμίζεται μετά τις ήττες στις εθνικές εκλογές και παραμένει ισχυρό και ενεργό.

Πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», ότι ο ίδιος είναι πολύ προβληματισμένος με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωτοφανή κατήφορο των ποσοστών του. Κατά τον ίδιο, αυτό οφείλεται στη διπλή εκλογική ήττα Μαΐου και Ιουνίου, γεγονός που επέβαλλε και την παραίτησή του. Δεν περίμενε όμως και αυτή την κατάσταση, ιδιαίτερα δε τις μαζικές αποχωρήσεις των στελεχών. Ήταν πια πολύ αργά για να παρέμβει και να το αποσοβήσει αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας την τελευταία περίοδο βλέπει το πολιτικό του κεφάλαιο να καταγράφει σημαντικές «υπεραξίες». Γιατί όπως προβλέπει ένας κλασικός «νόμος της αγοράς», η ζήτηση για τον Τσίπρα υπερβαίνει κατά πολύ τη διαθέσιμη «προσφορά».

Όπως ξεκαθαρίζουν άνθρωποι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα το «Ινστιτούτο», δεν αποτελεί «πρόπλασμα» για τη δημιουργία νέου κόμματος. Δεν έχει καμία βάση, λένε, γιατί ο Τσίπρας δεν σχεδιάζει ένα νέο κόμμα. Σχεδιάζει αρκετές επισκέψεις στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα, όπου παρεμπιπτόντως θα συναντήσει δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Τζουζέπε Κόντε και τον Ενρίκο Λέτα, ενώ στο πρόγραμμά του είναι και η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της χώρας, Έλι Σλάιν.
Σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τις επαφές του το επόμενο διάστημα με διεθνείς προσωπικότητες στο εξωτερικό.

Σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, οι συνομιλητές του διακρίνουν τον προβληματισμό του. Το μήνυμα του ήταν ενωτικό με τις πρωτοβουλίες που πήρε πριν τις αποχωρήσεις αλλά και με την παρουσία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία καταχειροκροτήθηκε.
Παρακολουθεί αλλά δεν παρεμβαίνει και δεν «συμβουλεύει» τον νέο αρχηγό.

Νίκος Παναγιωτόπουλος