ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Δεν είναι επέτειος, είναι ζωντανή εξέγερση


Σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ημέρα που το νήμα της ζωής ενός παιδιού κόπηκε βίαια από τις σφαίρες του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερος.
Ο μεγαλειώδης ξεσηκωμός του 2008 εκφράζει ακόμα το τεράστιο πλήθος που συμμετείχε σ’ αυτόν, αλλά και ολόκληρη τη νεολαία που βιώνει την άγρια κρατική καταστολή πριν από την ενηλικίωση.

Aν ζούσε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, θα ήταν πλέον 30 ετών και όχι αιώνιος έφηβος και σύνθημα στους τοίχους και τα χείλη της νεολαίας. Σήμερα, άλλη μια φορά, θα πραγματοποιηθούν υπό δρακόντεια μέτρα διαδηλώσεις στη μνήμη του και ενάντια στην κρατική καταστολή σε όλη τη χώρα από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και κόμματα της Αριστεράς, με το μήνυμα του Δεκέμβρη του 2008 να μοιάζει τόσο κοντινό και τόσο μακρινό.

Τόσο κοντινό, γιατί η αστυνομική βία και καταστολή εντείνεται μαζί με τις ανισότητες που πλήττουν τη γενιά των millennials που βίωσε έντονα το γεγονός, όπως και τη σημερινή νεολαία της generation Ζ που ήταν από τις πρώτες εικόνες της. Και τόσο μακρινό, γιατί το μεγάλο και ετερόκλητο πλήθος των διαδηλωτών εκείνου του Δεκέμβρη έχει αλλάξει εντελώς όψη και σύσταση σε μια εποχή που, παρά τα πυκνά γεγονότα, ο κινηματικός χώρος δείχνει –με φωτεινές βέβαια εξαιρέσεις– να βρίσκεται σε φάση ύφεσης.

Παρ’ όλα αυτά, ο Δεκέμβρης του 2008 προξενεί ακόμα «δέος», ίσως γιατί η τραγωδία που εκτυλίχθηκε εκείνες τις μέρες δεν βρήκε ποτέ κάθαρση. Πολλοί από τους συμμαθητές του Αλέξανδρου αποφεύγουν να μιλήσουν για τα γεγονότα που τους ενηλικίωσαν με βίαιο τρόπο, η μητέρα του, Τζίνα Τσαλικιάν, παραμένει τραγική φιγούρα, δηλώνοντας παλιότερα ότι το κενό αυτής της απώλειας δεν αναπληρώνεται ποτέ και ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, Επαμεινώνδας Κορκονέας, είναι αυτή τη στιγμή ελεύθερος, περιμένοντας να δικαστεί εκ νέου η υπόθεση στον Αρειο Πάγο στις 9 Ιανουαρίου σχετικά με το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που του αποδόθηκε.

Το τελευταίο σχολιάζει η ΚΝΕ, αναφέροντας ότι «την ίδια στιγμή η Δικαιοσύνη είναι ταχύτατη όταν πρόκειται να βγάλει παράνομες και καταχρηστικές απεργίες εργαζομένων, όταν πρόκειται να σύρει σε μαθητοδικεία και διαδηλωτοδικεία νέους ανθρώπους που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους», μιλώντας παράλληλα για γενικευμένη επίθεση στη νεολαία με αναρίθμητες κοιλάδες των Τεμπών, πολεμικούς σχεδιασμούς, καταστροφή του περιβάλλοντος, ακρίβεια και φτωχοποίηση.

Για τη γενιά που θα αντιδράσει απέναντι σε αυτά τα σχέδια μιλά σε ανακοίνωσή της και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ), αναφέροντας: «Δεν θα γίνουμε η γενιά που της επέβαλαν τη σιωπή με τα αστυνομικά πυρά, αλλά η γενιά που θα σπάσει τον φόβο και θα παλέψει για την ανατροπή. Για να μη μείνει καμιά εξέγερση στη μέση, για να τα αλλάξουμε όλα!»

● Με εντολή της αστυνομίας θα παραμείνουν κλειστοί οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο» από τις 9 το πρωί και μετά και «Μοναστηράκι» από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. και μετά.
Τα καλέσματα

12.00 Προπύλαια - μαθητικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι

18.00 Προπύλαια - κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς [ΜέΡΑ 25, Λαϊκή Ενότητα, ΚΚΕ(μ-λ) κ.ά.] και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου

21.00 Κάλεσμα για συγκέντρωση στο μνημείο της δολοφονίας στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος