ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Άλλα μαρτυράει η εικόνα...


Ορυμαγδός ξέσπασε στα σόσιαλ μίντια, αμέσως μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν, με την περίφημη «υπόκλιση» του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη κατά την είσοδο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.
Οι αναρτήσεις αγανάκτησης και τα επικριτικά σχόλια στο Twitter δίνουν και παίρνουν από όσους ερμήνευσαν την υπόκλιση αυτή ως ένδειξη «δουλικότητας», «υποταγής», ακόμη και «προδοσία» του «ελληνισμού» «στους Τούρκους» -και τη συνόδευσαν από τις αναμενόμενες απαιτήσεις για παραίτηση του υπουργού-, αφού εκτιμήθηκε ότι απευθυνόταν στον Τούρκο πρόεδρο.

Λογικό επόμενο η οργισμένη αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η υπόκλιση του κ. Γεραπετρίτη δεν προοριζόταν για τον Τούρκο πρόεδρο αλλά για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπο και τον θεσμικό της ρόλο.

Παρόλα αυτά, μια πιο προσεκτική παρατήρηση του βίντεο από το ρεπορτάζ της ΕΡΤ αφήνει εύλογα περιθώρια για ερμηνείες περί του αντιθέτου, αφού ο υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να προβαίνει στην επίμαχη κίνηση κατά την είσοδο του Ταγίπ Ερντογάν και όχι της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τον οποίο μάλιστα κοιτάει προτού εισέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο η ΠτΔ.


Τι απάντησε ο Γεραπετρίτης

Μετά το ξέσπασμα των αντιδράσεων στο διαδίκτυο που ακολουθήθηκε από τη διευκρινιστική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός αποφάσισε να εμφανιστεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, μιλώντας για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αλλά και το περιστατικό της «υπόκλισης».

Ο κ. Γεραπετρίτης, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα. «Η διακήρυξη των Αθηνών σηματοδοτεί την επόμενη μέρα».

Για την υπόκλιση είπε: «Δεν μπορώ παρά να είμαι ειλικρινής απέναντι στους συνομιλητές μου και να κινούμαι στη βάση αρχών και αξιών. (…)Με τον Πρόεδρο (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έχουμε την τυπική σχέση που έχει ένας υπουργός Εξωτερικών με τον αρχηγό κράτους» είπε και συνέχισε, λέγοντας ότι υποκλίθηκε για την ΠτΔ: «Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους, όπως το έπραξα και το Σάββατο που την είδα, το έπραξα και σήμερα και θα το κάνω πάντα στην αρχηγό του κράτους μου. Εξάλλου τον πρόεδρο Ερντογάν τον είδα, όπως γνωρίζετε το πρωί. Εγώ τον υποδέχθηκα και νομίζω οι εικόνες μπορούν να μιλήσουν από μόνες τους».