ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Με άχρηστους χάρτες η πρόβλεψη πυρκαγιών - Αδιαφανής και μη επιστημονική μεθοδολογία


«Γνωρίζουμε κάτι», λέει ο Αριστοτέλης, «μόνο όταν συλλάβουμε το γιατί του». Ενεοί και φέτος το καλοκαίρι, παρακολουθούμε τη χώρα να καταστρέφεται από πυρκαγιές, ολόκληρα οικοσυστήματα να καταρρέουν, κόποι μιας ζωής των πολιτών να γίνονται στάχτη.
Φέτος η πραγματικότητα ξεπέρασε και την πιο νοσηρή φαντασία όταν οι φωτιές μπήκαν ακόμα και μέσα στις πόλεις, όταν η ναυαρχίδα του τουρισμού, η Ρόδος, αφέθηκε στη μοίρα της με την εικόνα χιλιάδων επισκεπτών να εκκενώνουν βαδίζοντας χωρίς καμιά γνώση και συντονισμό στο άγνωστο και, το χειρότερο όλων, οι πολίτες στον Βόλο και τη Νέα Αγχίαλο να ζουν σε εμπόλεμη ζώνη εν καιρώ ειρήνης.
Απέναντι σε αυτό το πολλαπλό οδυνηρό φιάσκο, η κυβέρνηση προβάλλει το εξής ένα επιχείρημα: φταίει σταθερά ο κακός μας ο καιρός, με την απαραίτητη υπόμνηση της κλιματικής αλλαγής.

Θα έπρεπε να είναι κανείς άφρων για να μην αποδέχεται ότι η κλιματική κρίση σαρώνει τον πλανήτη - ειδικά στη γειτονιά μας, τη Μεσόγειο, αναπτύσσεται γεωμετρικά, αλλάζοντας τις ζωές όλων των έμβιων όντων κι αναγκάζοντας τους ανθρώπους να αναθεωρήσουν τις πρακτικές τους, από το τι καλλιεργούν μέχρι το τουριστικό προϊόν. Επίσης επιβάλλει νέες στρατηγικές πρόληψης και καταστολής για τις πυρκαγιές που επισύρει. Ή, τουλάχιστον, αυτό θα έπρεπε να γίνεται σε μια συντεταγμένη Πολιτεία, η οποία αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση ως πρόκληση για αυτήν την ίδια και την επιβίωση όλων μας κι όχι ως ένα βολικό άλλοθι.

Η έρευνα που παρουσιάζει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών καταδεικνύει ότι όχι μονάχα ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν επ’ ουδενί έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτό το καυτό καλοκαίρι, αλλά ακόμα και τα εργαλεία που διαθέτει είναι αντιεπιστημονικά, ανεπαρκή και επικίνδυνα. Τεκμηριώνει πως ο περίφημος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας έχει επιστημονικά -κι επομένως κι επιχειρησιακά για την Πυροσβεστική- την ίδια χρησιμότητα που έχουν οι ντελβέδες στο φλιτζάνι της καφετζούς - κι αυτό το έχουμε ήδη πληρώσει με τραγικό τρόπο πολλές φορές στο πεδίο ώς τώρα.

Με καμένα πια 550.000 στρέμματα -αριθμός υπερτετραπλάσιος σε σύγκριση με άλλες χρονιές- αντί να μοιράζει καμένα pass στους πυρόπληκτους τουρίστες η κυβέρνηση, ας σοβαρευτεί κι ας κάνει όσα μπορεί, έστω στο και πέντε.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη