ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Οι αναλώσιμοι του ηγεμόνα


Είναι κι αυτό μια ισχυρή ένδειξη του τι μπορεί να σημαίνει η κυριαρχία Μητσοτάκη ακόμη και για τους κολλητούς του. Ολοι είναι αναλώσιμοι, ανεξαρτήτως βαθμού πίστης και αφοσίωσης στον ηγεμόνα, ανεξαρτήτως αποτελεσματικότητας ή αδεξιότητας.

Είναι κι αυτό μια ισχυρή ένδειξη του τι μπορεί να σημαίνει η κυριαρχία Μητσοτάκη ακόμη και για τους κολλητούς του. Ολοι είναι αναλώσιμοι, ανεξαρτήτως βαθμού πίστης και αφοσίωσης στον ηγεμόνα, ανεξαρτήτως αποτελεσματικότητας ή αδεξιότητας. Από τον ανεψιό Δημητριάδη, που χωρίς πολλά πολλά «παραιτήθηκε» πέρσι τέτοιον καιρό έπειτα από την καταιγίδα αποκαλύψεων για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Μέχρι τον κυρίαρχο των δημοσκοπήσεων περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, που όχι απλώς αποδέχεται την εξουδετέρωσή του υπέρ της υποψηφιότητας Χαρδαλιά, αλλά υποχρεώνεται και σε δημόσια δήλωση τυφλής πίστης στο κόμμα και στις αποφάσεις του μεγάλου αρχηγού.

Ο ηγεμόνας έχει πλέον εξουσία (πολιτικής) ζωής και θανάτου πάνω στους ανθρώπους της γαλάζιας επετηρίδας. Μπορεί να εξοντώσει ή να «κοντύνει» τους κατά γαλάζια συνθήκη επιτυχημένους και αδιαμφισβήτητους. Αλλά μπορεί και να αναστήσει τους πολιτικά «πεθαμένους». Οπως για παράδειγμα τον πρώην υφυπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, που «κάηκε» στην πυρά της αριστείας, όταν αποκαλύφθηκαν οι προβληματικής προέλευσης μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών του, αλλά έπειτα από το… καθαρτήριο του Αγίου Ορους και του υπηρεσιακού υπουργού, επανέρχεται δριμύς ως υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, με το χρίσμα του ηγεμόνα.

Ο ηγεμόνας έχει μπροστά του δύο μακρές επετηρίδες. Μια επετηρίδα διαθεσίμων ανά πάσα στιγμή και για κάθε καθήκον και μια επετηρίδα αναλωσίμων, έτοιμων για κάθε θυσία και παραδειγματική τιμωρία, όταν η κατάσταση το απαιτεί. Υπάρχουν υποτελείς και επιτελείς που μπορεί να βρίσκονται και στις δύο γαλάζιες επετηρίδες, ενδεχομένως χωρίς να γνωρίζουν σε ποια από τις δύο κάθε φορά. Δεν έχει σημασία, όμως. Σημασία έχει, όταν ο ηγεμόνας το απαιτεί, να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Να δέχονται καρτερικά την ταπείνωση που τους επιβάλλει. Να αναλαμβάνουν αποφασιστικά την εξουσία που τους εκχωρεί.

Το ερώτημα είναι: Ποιο είναι το μυστικό όπλο του ηγεμόνα που του δίνει τον αέρα και την πυγμή ενός Κιμ Γιονγκ Ουν α λα ελληνικά; Τι εμβέλεια και τι ισχύ έχει; Και πώς ονομάζεται; Predator;

Γιάννης Κιμπουρόπουλος
Εφημερίδα των Συντακτών (01.8.2023)