ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Τα μυστικά της υπόγειας κοίτης του Κηφισού


Μπάζα, σκουπίδια και μια... λίμνη στο «υπογειοποιημένο» τμήμα του

Σοβαρές ζηµιές στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού εντόπισε ομάδα σπηλαιολόγων. Πραγματοποιώντας υπόγεια εξερεύνηση, η ομάδα έφτασε περίπου μέχρι το ύψος των ΚΤΕΛ, όπου συνάντησε έναν λόφο από μπάζα και σκουπίδια, αλλά και μια λίμνη που είχε σχηματιστεί, πιθανόν λόγω καταστροφής του πυθμένα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη ελέγχου στατικότητας, αλλά και καθαρισμού της υπόγειας κοίτης, καθώς κανείς δεν θέλει να διανοηθεί τι θα συμβεί αν για κάποιον λόγο ο Κηφισός «φράξει» σε μια μεγάλη νεροποντή.
Την εξερεύνηση πραγματοποίησαν την προηγούμενη Κυριακή πέντε άτομα από την ομάδα «Γεωμυθική» (Γιώργος Καφαντάρης, Σταύρος Μαρούλης, Θεοδώρα Αλικάκου, Kerry Currie, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος), μια παρέα σπηλαιολόγων που πραγματοποιεί «αστικές εξερευνήσεις». Η ομάδα ξεκίνησε την εξερεύνηση από το σημείο στο οποίο ο Κηφισός «υπογειοποιείται», στα σύνορα της Νέας Χαλκηδόνας με τον Δήμο Αθηναίων, με σκοπό να διασχίσουν τα 7 χλμ. της υπόγειας διαδρομής (μέχρι το ύψος του κόμβου Νίκαιας – Ρέντη). Τελικά όμως κατάφερε να φθάσει μόνον στα μισά.
- απόσπασμα από ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην Καθημερινή (ολόκληρο ΕΔΩ)