ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Ανελαστικοί όροι


Ποια κόμματα πιστεύουν ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα βγάλουν κυβέρνηση; Ο ΣΥΡΙΖΑ -το λέει συνεχώς ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας- και το ΠΑΣΟΚ - το είπε ο Μιχάλης Κατρίνης στη συνέντευξή του στο TVXS: «Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου».
Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι αυτό μπορεί να γίνει είτε αν έρθει πρώτο το κόμμα του είτε αν τερματίσει πρώτη η Νέα Δημοκρατία.
Στην πρώτη περίπτωση θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενδεχομένως και με τον Γ. Βαρουφάκη, στη δεύτερη περίπτωση εκτιμά ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί «κυβέρνηση-κουρελού».

Μπορούν να συμφωνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και να σχηματίσουν κυβέρνηση αν βεβαίως βγαίνουν τα νούμερα; Διαβάζοντας τις 11 θέσεις που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στο Λαύριο (ο αριθμός 11 μάλλον παραπέμπει σε ποδοσφαιρική ομάδα) και τις 12 θέσεις που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ (δώδεκα Ευαγγέλια, δώδεκα Απόστολοι), βρίσκεις πολλά κοινά σημεία. Οπότε με καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές είναι δυνατόν να υπάρξει προγραμματική συμφωνία.

Υπάρχουν όμως δύο σοβαρά προβλήματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ναυάγιο. Το πρώτο είναι οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Είναι υπολογίσιμη στο επίπεδο των στελεχών η δύναμη της πτέρυγας που δεν θέλει σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και το εκλογικό ακροατήριο του κόμματος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι διχασμένο στο επίμαχο ζήτημα.
Είναι εύκολο να ξεπεραστεί και να βγει το ΠΑΣΟΚ αλώβητο; Καθόλου εύκολο. Η σύγκρουση δεν θα είναι αναίμακτη. 
Το άλλο πρόβλημα συνδέεται με το προηγούμενο και είναι εξαιρετικά σοβαρό. Ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει ότι ο όρος που βάζει για να συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας (όχι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος) δεν θα αποσυρθεί. Το λέει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, το λένε και τα στελέχη του κόμματος στις δημόσιες εμφανίσεις τους.
Κατά συνέπεια θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα αν τον βγάλουν από τη μέση όποια δικαιολογία κι αν επικαλεστούν. Ο συγκεκριμένος όρος δεν γίνεται να ακυρωθεί χωρίς να πληγεί το κύρος του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ. Τον έχουν απορρίψει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να μετακινηθεί από τη θέση του, προκύπτει το ερώτημα αν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μετακινηθεί από τη δική του θέση. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής θα δώσουν κυβέρνηση. Θέλει δεύτερες εκλογές κι ας μην το παραδέχεται. Ισως και τρίτες. Γενικώς θέλει εκλογές μέχρι να πιάσει τον στόχο της αυτοδυναμίας εφόσον βεβαίως καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα στην κούρσα των εκλογών, αυτών που θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική.

Δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την πρόθεση του αρχηγού της Δεξιάς. Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί η δήλωσή του σε τηλεοπτική συνέντευξη (STAR) ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία; Δηλαδή μας λέει πως δεν θέλει ούτε αποστάτες ούτε συνεργασίες με άλλα κόμματα. Ούτε με το ΠΑΣΟΚ που κάποτε ήταν ο διακαής πόθος του για συνεργασία γιατί υποψιάζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει προσωπικό πρόβλημα μαζί του και διολισθαίνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τάσος Παππάς
Eφημερίδα των Συντακτών (10.5.2023)