ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Μας ψεκάζουν γκέισες


«Ντιμπέι ρε, ντιμπέι». Την ατάκα του Νίκου Αλέφαντου έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας πλάκα στους διαδρόμους της ΕΡΤ πριν το debate. Βέβαια ο αείμνηστος είχε πει και κάτι άλλο που ταιριάζει γάντι στην εμφάνιση του πρωθυπουργού: «Καλώς τα παιδιά, καλώς τα 3-0»

Αφού ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε δημοσίως (πιθανόν και κατά λάθος) ότι οι υποκλοπές συνιστούν σκάνδαλο, δηλαδή το αυτονόητο, μένει να μας πει γιατί παρακολουθούνταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, η ηγεσία των Ενόπλων, κ.λπ.. Αφού δεν υπάρχουν εθνικοί λόγοι, σημαίνει ότι κάποιος παρανόμησε και πάντως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για δήθεν απόρρητα και τρίχες κατσαρές. Η βραχνιασμένη Ράνια Τζίμα έκανε την καλύτερη ερώτηση του debate, ο Μητσοτάκης έκανε το μεγαλύτερο λάθος του, ο Τσίπρας πήρε την πάσα και ο Ανδρουλάκης είπε μία από τις ατάκες που θα μείνουν, ότι δηλαδή στόχος του είναι να μπουν φυλακή όσοι έχουν ποινικές ευθύνες για τις υποκλοπές. 
Θυμίζω επίσης ότι η παραγραφή για τα αδικήματα αυτά είναι 15ετής, όπως έχει εξηγήσει σε ανύποπτο χρόνο -και όχι τυχαία- ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οπότε ορισμένοι θα χρειαστούν καλό ποινικολόγο, όσο και αν κρύβονται τώρα.

Μέσα στο στούντιο δεν ήταν κακό το κλίμα, παρά το άγχος και την πίεση που υπήρχε. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «καρφώνουν» τον Νίκο Ανδρουλάκη που μπήκε τελευταίος και με μια μικρή καθυστέρηση μέσα στο στούντιο, χαιρέτισε τους πρώτους (Βαρουφάκη, Βελόπουλο, Κουτσούμπα) και στη συνέχεια κάθισε, χωρίς χειραψία σε Τσίπρα και Μητσοτάκη. Τους δύο τελευταίους πάντως, δεν τους χώριζε «παγόβουνο». 
Ο πρωθυπουργός τού έλεγε πώς βίωσε την τελευταία περιοδεία του στην Aρτα, ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας του είπε ότι εκτός από τις δεύτερες εκλογές (όπως έχει προαναγγείλει), έπρεπε να γίνει debate των δύο και πριν τις 21 Μαΐου. «Κάνει λάθος, οι πολίτες θα έβγαιναν ωφελημένοι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος του debate. Σημειώνω ότι παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις Μητσοτάκη, στην Κουμουνδούρου δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι θα γίνει debate των δύο, έστω και σε δεύτερες εκλογές.

Ενδείξεις για κυβερνητική συνεργασία πάντως δε φάνηκαν. Με τη φράση Ανδρουλάκη περί «φυλακής» για τις υποκλοπές, μέχρι και τα χερούλια στο Μαξίμου πρέπει να κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ανοίγματα σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, αλλά δεν έδειξαν να συγκινούνται. Ακόμη και όταν είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διεθνή διαγωνισμό στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ώστε να μην τοποθετούνται άσχετα κομματικά στελέχη, ο Ανδρουλάκης του θύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ διόρισαν διοικητή στη Σαντορίνη ιδιοκτήτη… βουλκανιζατέρ. Τουλάχιστον έπεσε γέλιο.

Σημειώνω τον εκνευρισμό του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός το οποίο εντάσσεται στην ιδιαίτερη πολεμική του Περισσού κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με βαριές κουβέντες, το τελευταίο διάστημα. Τη μία τού είπε «να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη», την άλλη για προοδευτική διακυβέρνηση-«μούφα», στο τέλος είπε στις δηλώσεις του απ’ έξω από την ΕΡΤ και το γνωστό viral «αυτοί είστε και εμείς αυτοί είμαστε». Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάπου τα μπέρδεψε όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει σε περίπτωση που Τούρκοι κομάντος καταλάβουν ελληνική βραχονησίδα και καταλάβαμε ότι θα πάρει κάτι τηλέφωνα στο εξωτερικό και... βλέπουμε. Είπε ακόμη ότι «είναι ο πιο φιλελεύθερος άνθρωπος που υπάρχει», αλλά δε διευκρίνισε αν εννοούσε στην Ελλάδα, πανευρωπαϊκά ή παγκοσμίως.

Ο μόνος ενδεχόμενος σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη, ο Κυριάκος Βελόπουλος, απευθυνόταν στο δικό του κοινό και ειδικά σε αυτό το 10% δεξιότερα της Ν.Δ., ένα μέρος του οποίου μένει ορφανό μετά το δικαστικό μπλόκο στον Κασιδιάρη. Κατά κοινή ομολογία, βγήκε πολιτικά κερδισμένος, παρά τις γραφικότητες και τα ακροδεξιά παραληρήματα. 
Ξεχώρισαν οι φωτογραφίες που κράδαινε με την «Παναγία Ινδιάνα» και την «Παναγία γκέισα» στα Θρησκευτικά της Γ' Δημοτικού, υπερασπιζόμενος δήθεν τα ιερά και τα όσια της Ορθοδοξίας. Επρόκειτο απλά για μια μεταξοτυπία από την Ιαπωνία με την «Παναγία τη βρεφοκρατούσα» και ένα έργο καθολικού ιερέα που απεικονίζει αγίους της χριστιανοσύνης με πρόσωπα Ινδιάνων.
 Αλλά ποιος ασχολείται με λεπτομέρειες, το θέμα είναι να αρέσει το σόου στον πελάτη. Αλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος μετά το debate, «εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι επιχειρηματίας». Just business δηλαδή, που λένε και στη Μακεδονία μας.

Xάρης Ιωάννου