ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Όταν ο δημοσιογράφος γίνεται... αστρολόγος


Πρώτες ημέρες του χρόνου και χωρίς να θέλω να σας βάλω σε σκέψεις, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας μια ιστορία αρκούντως διδακτική για πολλά πράγματα. Τέλος του 1969 – λίγους μήνες μετά την είσοδό μου στο επάγγελμα– ήμουν δόκιμος συντάκτης στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Σε μια σελίδα κάθε ημέρα –νομίζω ένα μονόστηλο από την μέση της σελίδας μέχρι την βάση– έμπαιναν καθημερινά τα ζώδια. Τα μετέφραζε από το ιταλικό περιοδικό Tempo συνάδελφος που είχε την ευθύνη να παρακολουθεί τα ξένα έντυπα. Κάποια στιγμή, ο συνάδελφος αυτός (ο μακαρίτης Τάκης Σταματιάδης, επικεφαλής του εξωτερικού δελτίου (προσωπικότητα του επαγγέλματος με πολλές ιστορίες, τις οποίες ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να σας διηγηθώ) έφυγε με άδεια και προέκυψε το πρόβλημα: τι θα γίνει με τα ζώδια; Τι πιο εύκολο, θα τα ανελάμβανε ο νέος μαζί με τα φαρμακεία και τους κινηματογράφους (άλλη μεγάλη εμπειρία αυτή).

Έπρεπε, λοιπόν, κάθε ημέρα, να γράφω, σε κάθε ζώδιο τρεις τέσσερις αράδες για το τι επεφύλασσαν τα άστρα για όλους. Στην αρχή διάβαζα το Tempo και με τα… λατινικά που ήξερα (κυρίως χάρις στον φιλόλογο καθηγητή μου Μιχάλη Γρυπάρη) προσπαθούσα να βγάλω κάποιο νόημα. Και μετά ερχόταν η… έμπνευση που συμπλήρωνε το υπόλοιπο!

Οι μέρες περνούσαν, ο Σταματιάδης γύρισε από την άδεια, αλλά η κατάσταση, έτσι όπως είχε δημιουργηθεί, πολύ τον εξυπηρετούσε, οπότε συνεχιζόταν, κι εγώ κάθε ημέρα έγραφα δώδεκα μικρές εκθέσεις ιδεών, μια για το κάθε ζώδιο. Ένα μεσημέρι  σηκώνω το τηλέφωνο και ο τηλεφωνητής με συνδέει με μια κυρία η οποία ζητούσε να μιλήσει με τον… αστρολόγο που γράφει τα ζώδια. 

Πάγωσα. Γυρίζω, δίπλα μου, στον Σταματιάδη, και έντρομος του το λέω. Με άνεση που ζήλεψα παίρνει το τηλέφωνο και τον ακούω να λέει:

-Κυρία μου, ο συγκεκριμένος συνεργάτης επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του, αν θέλετε μπορώ να μεταφέρω κάποιο μήνυμα. 

Έχω φτάσει κοντά του και ακούω την απάντηση:

-Θέλω να τον επισκεφθώ γιατί ό,τι γράφει βγαίνει! Πρέπει να τον επισκεφθώ. Ο άνθρωπος είναι καταπληκτικός!

Δεν θυμάμαι τι απάντησε ο συνάδελφος. Θυμάμαι, όμως, το γέλιο του μόλις έκλεισε το τηλέφωνο.

Αυτά και καλή χρονιά να έχουμε. 

Και μην ξεχάσετε να διαβάσετε το ζώδιό σας.

Σωτήρης Στανωτάς (fb)