ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Κυνισμός από Πέτσα για το φυσικό αέριο: Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει


Θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε μετά την κυνική στάση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα αναφορικά με τους τρόπους θέρμανσης και την αλλαγή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Στο πάνελ του ΑΝΤ1 ενημέρωσαν τον Στέλιο Πέτσα ότι χιλιάδες πολίτες έκαναν μετατροπή στους καυστήρες για να βάλουν φυσικό αέριο. Τώρα τους λένε να κάνουν μετάβαση σε πετρέλαιο. Το κόστος της μετατροπής αγγίζει από τα 1.500 ευρώ με 1.800ευρώ για μία κατοικία ενώ στις πολυκατοικίες ξεκινάει από 3.500 και φτάνει τα 4.000 ευρώ.
Σε ερώτηση που του απηύθυνε στον ΑΝΤ1 ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος για τα χιλιάδες νοικοκυριά που έκαναν την κοστοβόρα μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο και αν η κυβέρνηση σκέφτεται τώρα κάποια επιχορήγηση, ο Στ. Πέτσας απάντησε ότι «είναι λαϊκισμός όταν αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα. Έχει αυξηθεί 1200% η τιμή του φυσικού αερίου». Παράλληλα, ερωτηθείς για το αν εξετάζεται κάποιο μέτρο για τα νοικοκυριά αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών απάντησε χαρακτηριστικά:
«Το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δείχνουμε προσαρμογή. Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει».
➤ «Νομίζαμε ότι ο κ. Πέτσας θα έμενε στην ιστορία με τη δυσώνυμη λίστα του. Τελικά θα είναι αυτός που μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα μας θυμίζει το σύγχρονο "ας φάνε παντεσπάνι"», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος και τονίζει:
"Ο κ. Πέτσας σήμερα το πρωί ανακοίνωσε το κυβερνητικό δόγμα για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα: «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει».
Η δήλωση αυτή απευθύνεται σε πολίτες που έχουν ήδη χάσει ή περιορίσει το στοιχειώδες δικαίωμα στη θέρμανση εξαιτίας της επιλογής της Ν.Δ. να επιδοτήσει τους κερδοσκόπους και να αφήσει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια.
Η δήλωση του κ. Πέτσα είναι σοκαριστική. Προσβάλλει 700.000 νοικοκυριά που επέλεξαν το φυσικό αέριο και καλούνται σήμερα να ξαναπληρώσουν νέες εγκαταστάσεις για να μπορέσουν να ζεσταθούν. Προσβάλλει όλη την ελληνική κοινωνία που εδώ και μήνες παρακολουθεί μια αδιάφορη και κυνική κυβέρνηση να πορεύεται με το δόγμα της ατομικής ευθύνης και της προκλητικής στήριξης των λίγων και ισχυρών.
Νομίζαμε ότι ο κ. Πέτσας θα έμενε στην ιστορία με τη δυσώνυμη λίστα του. Τελικά θα είναι αυτός που μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα μας θυμίζει το σύγχρονο «ας φάνε παντεσπάνι». Ας μην έχουν καμία αμφιβολία. Οι μέρες της πολιτικής τους αλαζονείας είναι μετρημένες."
➤ Την προκλητική θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών καταδικάζει και το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς την μνημείο κυνισμού και «κοινωνικού δαρβινισμού», που, αν κάτι αποδεικνύει, είναι την ανάγκη να «πεθάνουν» πολιτικά όσοι υπηρετούν τέτοιες πολιτικές και τέτοιες απόψεις:
«Αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καλεί τα λαϊκά νοικοκυριά να ξανα-πληρώσουν για να ξανα-μετατρέψουν τη θέρμανση των σπιτιών τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Και όλα αυτά στο όνομα της προσαρμογής που “όποιος δεν την ακολουθήσει, πεθαίνει”.
Πρόκειται για μνημείο κυνισμού και “κοινωνικού δαρβινισμού” που, αν κάτι αποδεικνύει, είναι την ανάγκη να “πεθάνουν” πολιτικά όσοι υπηρετούν τέτοιες πολιτικές και τέτοιες απόψεις.
Κύριοι της κυβέρνησης, να πληρώσετε εσείς τα έξοδα για τις όποιες αλλαγές στους λέβητες!»
➤ Τις κυνικές δηλώσεις του κ. Πέτσα δεν άφησε ασχολίαστες και το ΜέΡΑ25, που κάνει λόγο για εξοργιστικό και ασυγχώρητο παραλογισμό και περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση.Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25:
«Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί πεθαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά κυνικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Μητσοτάκης Α.Ε., γνωστός από τις λίστες του για τα ΜΜΕ, κ. Πέτσας, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, αναφορικά με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης να επιδοτήσει την περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση από τους καυστήρες φυσικού αερίου στους καυστήρες πετρελαίου.
Αν μας έλεγε η Κυβέρνηση ότι θα επιδοτήσει τις θερμικές αντλίες φερ' ειπείν, όπου δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον, θα το θεωρούσαμε εύλογο. Αν μας έλεγε ότι θα υπάρξουν κάποια κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ακόμα προς την κατεύθυνση αυτή, επίσης θα το θεωρούσαμε εύλογο. Αλλά το να σχεδιάζει να επιδοτήσει η Μητσοτάκης Α.Ε. κάτι που μας πηγαίνει πίσω σε αυτό που πριν επιδοτούσαμε αντίστροφα για να πάμε περιβαλλοντικά "μπροστά", είναι παντελώς παράλογο.
Και όταν μάλιστα όλος αυτός ο παραλογισμός, ντύνεται και με τον δαρβινισμό που εξέφρασε ο κ. Πέτσας σήμερα το πρωί στην εκπομπή του κ. Παπαδάκη, γίνεται πραγματικά εξοργιστικός και ασυγχώρητος. Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να εμπαίζει και να προσβάλλει τους πολίτες και να αφήσει τους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την πράσινη μετάβαση για την οποία έχει μιλήσει πολλές φορές ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά τελικά βλέπουμε όλες και όλοι πόσο το εννοούσε κι αυτό.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια αληθινή ενεργειακή αναβάθμιση με κοινωνικά κριτήρια και 100% χρηματοδότηση προς όφελος των πολιτών, τού περιβάλλοντος και της εθνικής οικονομίας, όπως έχει προτείνει το ΜέΡΑ25»

➤ Εξαγριωμένοι και εκατοντάδες χρήστες στο Twitter, περνάνε «γενεές 14» τον αναπληρωτή ΥΠΕΣ, με τον Στέλιο Πέτσα να διαμαρτύρεται, κατά τις προσφιλείς κυβερνητικές δικαιολογίες, ότι χρησιμοποιήθηκαν αποσπασματικά οι δηλώσεις του και αλλοιώθηκε το πνεύμα τους.
«Αναφερόμουν στην προσαρμοστικότητα του ανθρώπου ιστορικά, ενώ στο σήμερα, στην προσαρμοστικότητα όλων μας για να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση», προσπάθησε μάταια να ανασκευάσει ο κ. Πέτσας.
➤  Στα ψελλίσματα του υπουργού για διαστρέβλωση της αλήθειας του, απάντησε ανάλογα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:
«Η κυβέρνηση ζητάει από χιλιάδες πολίτες να πάνε από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Στο απλό δημοσιογραφικό ερώτημα αν η κυβέρνηση θα στηρίξει το κόστος μετάβασης ο κ. Πέτσας απάντησε κυνικά με τη φράση "όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει".
Τώρα έρχεται να μας πει ότι ήταν μια "ατυχής στιγμή" και ταυτόχρονα μιλάει για προσπάθεια διαστρέβλωσης και εκμετάλλευσης.
Ο κυνισμός και η αλαζονεία συναντά την κοροϊδία. Όσο δεν πάει σπίτι του είναι φανερό ότι δεν μιλάμε για λάθος. Μπροστά στον δύσκολο χειμώνα η γραμμή Μητσοτάκη είναι: "όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει"»
➤  Για «αλαζονικό οίστρο» κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, και για «πολιτικό κυνισμό» τον υπουργό της, με αφορμή τη λειψή και αποτυχημένη προσπάθειά του να ανασκευάσει.
➤ Οι αντιδράσεις στα σόσιαλ μίντια ήταν εκατοντάδες και οι πολίτες εξαγριώθηκαν από τις κυνικές απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού: