ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Πετσωμένα ΜΜΕ


Ο Στέλιος Πέτσας είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης. Ομως από το 2019 μέχρι το 2021 ο κ. Πέτσας διετέλεσε υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτός ο λαμπρός υπηρέτης του ελληνικού λαού άφησε το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και γλώσσα με την περίφημη «λίστα Πέτσα», τον κατάλογο δηλαδή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έλαβαν (ή δεν έλαβαν...) χρηματοδότηση από το κράτος για την προβολή ενημερωτικών μηνυμάτων της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι», στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας.
Για να μην τα πολυλογούμε, αυτή η χρηματοδότηση απεδείχθη σκανδαλώδης καθώς, από τα 20 εκατομμύρια ευρώ, η δημοσιογραφική έρευνα απέδειξε πως λιγότερο από το 1% των χρημάτων δόθηκαν στον αντιπολιτευόμενο Τύπο. Η προκλητική ενίσχυση των «ημετέρων» δημοσιογραφικών φερέφωνων κατέληξε στο να ονομαστούν «πετσωμένα ΜΜΕ». Από τότε, ο νεολογισμός χαρακτηρίζει κάθε Μέσο, έντυπο ή ηλεκτρονικό, που αντηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης, εξωραΐζοντας τα πεπραγμένα της, ενώ καταπνίγει ή αλλοιώνει την ενοχλητική πραγματικότητα.
Το επίθετο «πετσωμένα» ναι μεν προέρχεται από το επώνυμο του ρέκτη πολιτικού, όμως «πετσωμένος» είναι και η μετοχή του ρήματος «πετσώνω». Το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας λέει πως σημαίνει «επικαλύπτω κάτι εξωτερικώς ή επενδύω εσωτερικώς με δέρμα, ντύνω με πετσί, σολιάζω». «Πετσώνω την κοιλιά μου» σημαίνει παρατρώγω, τρώω μέχρι σκασμού, αλλά και «δέρνω αλύπητα», σύμφωνα με το Μείζον Ελληνικό Λεξικό.

- απόσπασμα από κείμενο που υπογράφει ο Παύλος Μεθενίτης στην ΕφΣυν ΕΔΩ