ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Ζήτω που… καήκαμε!


Οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με αφορμή τη νέα καταστροφική πυρκαγιά στην Πεντέλη θυμίζει αυτό που λέει ο λαός: Ζήτω που …καήκαμε! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που οι φλόγες
στην Πεντέλη δεν είχαν ακόμα σβήσει, δήλωνε πως «όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό» και «με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά που είχαμε δει στο παρελθόν»! Και για να …αποδείξει ότι η κυβέρνηση είναι πλέον …αποτελεσματική ισχυρίστηκε πως βρισκόμαστε «σε μια περίοδο όπου έχουμε 50 με 60 πυρκαγιές τη μέρα, τις πιο πολλές δεν τις μαθαίνουμε ποτέ γιατί σβήνουν εν τη γενέσει τους, όμως στατιστικά είναι βέβαιο ότι κάποιες θα ξεφύγουν»! Λες και όλες τις προηγούμενες δεκαετίες όλες οι φωτιές που ξεσπούσαν έπαιρναν διαστάσεις!
Success Story και για την πυρκαγιά της Πεντέλης! Μάλιστα! Υπάρχει, όμως και …plan b, για να εξηγήσει γιατί καιγόμαστε:
  • «Καταστροφικές πυρκαγιές συμβαίνουν και αλλού, καίγονται και άλλες χώρες» - άρα, το να καιγόμαστε και να καταστρέφεται ο δασικός πλούτος της χώρας είναι κάτι το αναπόφευκτο, το μοιραίο!
  • «Φταίει η κλιματική αλλαγή» -Μα η Πεντέλη καίγεται κάθε δυο ή τρία χρόνια δεκαετίες τώρα, πριν καν υπάρξει η κλιματική αλλαγή, όπως καίγονται και άλλες περιοχές της χώρας! (Να εξετάσουμε τι νέες συνθήκες φέρνει η κλιματική αλλαγή, όχι για να δικαιολογούμε τις φωτιές που καταστρέφουν τον πλούτο της χώρας, αλλά για να τις προλαβαίνουμε ή να περιορίζουμε τις συνέπειές τους)!
  • Φταίει η «ένταση των ανέμων»- μα αν δεν έχει άνεμο δεν προκαλούνται επικίνδυνες πυρκαγιές!
Τι είναι αυτό για το οποίο δεν γίνεται κουβέντα και φυσικά …δεν φταίει για τις καταστροφικές πυρκαγιές: Η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις της Πυροσβεστικής και των δασικών υπηρεσιών! Ο εκσυγχρονισμός του τρόπου αντιμετώπισης της φωτιάς, η ανυπαρξία προληπτικών μέτρων (όλοι βλέπουμε παντού τα ξερά χόρτα), η υποστελέχωση των δασαρχείων, ενώ κάποιοι χαρακτηρίζουν και αντιεπιστημονικό το γεγονός του διαχωρισμού της δασοπροστασίας από τη δασοπυρόσβεση.
Η κυβέρνηση βάζει ως πήχη για την αντιμετώπιση το …Μάτι και την εκκένωση περιοχών και όχι την με κάθε τρόπο προστασία των δασών. «Δεν έχουμε νεκρούς» είναι το μότο, ενώ είδηση είναι το μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων! Είναι, όμως, ανάγκη και ο πήχης να μπει εκεί που πρέπει (το χρωστάμε στη χώρα, το χρωστάμε στους εαυτούς μας και τη νεότερη γενιά) και να σταματήσει ο αυτοθασμασμός πάνω στις στάχτες και τις καταστροφές.

ΥΓ1: Ένας μεγάλος φιλόσοφος έλεγε πως την πραγματικότητα για να την αλλάξεις, θα πρέπει να την καταλαβαίνεις. Αν αυτοθαυμαζόμαστε για το πόσο αποτελεσματικά αντιμετωπίσαμε την πυρκαγιά της Πεντέλης, το μόνο που μένει είναι να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά!

ΥΓ2: Πώς το έλεγε ο Κώστας Βάρναλης στους μοιραίους; «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!»

Βασίλης Σκουρής

***
«Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στα καμένα με 15 συνοδευτικά και 5 θωρακισμένα»

Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό για το επικοινωνιακό σόου στα καμένα της Πεντέλης ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με μια ανακοίνωση σε πολύ υψηλούς τόνους. Η Κουμουνδούρου στηλιτεύει την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές «με 15 συνοδευτικά και 5 θωρακισμένα» και αφήνει σαφείς αιχμές περί υποκριτικής ευγνωμοσύνης προς τους πυροσβέστες. H ανακοίνωση:
"Ο κ. Μητσοτάκης μετά το χθεσινό κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού για τα 20.000 στρέμματα στάχτης και τα δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια, μετέβη σήμερα στις πληγείσες περιοχές με 15 συνοδευτικά και 5 θωρακισμένα.
Ίσως ο υπουργός του, που από χθες μοιράζει συγχαρητήρια στον εαυτό του δημοσίως, να τον ενημερώσει πως δεν μετέβη σε εμπόλεμη ζώνη, αλλά στην Πεντέλη.
Όσο για την υποκριτική ευγνωμοσύνη του στους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες με τεράστιες ελλείψεις, συνεπικουρούμενοι από αστυνομικούς με ποτιστήρια, φανταζόμαστε πως φέτος το Νοέμβριο που θα ζητάνε πάλι ενίσχυση της Πυροσβεστικής και κάλυψη των κενών, δεν θα βάλει όπως πέρυσι τα ΜΑΤ να τους πνίξουν στα χημικά".