ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

10 + 1 φυλές των πυρκαγιών (δεν θα γλυτώσουμε ποτέ!)


του Χρήστου Ξανθάκη 

Αγαπητοί αναγνώστες και αγαπητές αναγνώστριες, αυτό είναι ένα κείμενο που είχα γράψει την επαύριο της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Το επαναλαμβάνω τώρα με τις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλάζοντας μόνο μερικά τοπωνύμια. Δεν χρειάζεται καμία άλλη αλλαγή. Θα το καταλάβετε μόνοι σας και μόνες γιατί…
Τους ξέρουμε και τις ξέρουμε, τους είδαμε και τις είδαμε όλες αυτές τις μέρες που μαίνονταν οι πυρκαγιές. Δίπλα μας ήταν και εξέφραζαν άποψη από το πρωί ως το βράδυ και χωρίς να τους ρωτήσει, χωρίς να τις ρωτήσει κανένας. Ήταν οι ειδικοί και οι ειδικές των πυρκαγιών, που έδωσαν ρεσιτάλ τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Κι επειδή εδώ κάνουμε ρεπορτάζ, δεν ξύνουμε πατσές, τους οργανώσαμε σε φυλές για να μη χάνεται η μπάλα. Απολαύστε υπεύθυνα:

1) Οι αστυνόμοι
Ξέρουν γιατί έβαλες τη φωτιά, ξέρουν πως την έβαλες, ξέρουν πότε την έβαλες. Ξέρουν επίσης ποιος είσαι εσύ που την έβαλες.

2) Οι εισαγγελείς
Ξέρουν γιατί έβαλες τη φωτιά, ξέρουν πως την έβαλες, ξέρουν πότε την έβαλες. Ξέρουν επίσης ποιος είσαι εσύ που την έβαλες.
Και θ’ απονείμουν δικαιοσύνη.

3) Οι θεούσοι
Η Παναγίτσα και ο Χριστούλης μας έσωσαν από το ολοκαύτωμα. Αλλιώς θα είχαμε γίνει στάχτη και μπούρμπερη.
Μόνο αν χτιστούν εκκλησίες στα καμένα δεν θα έχουμε τα ίδια.

4) Οι άθεοι
Πού ήταν η Παναγίτσα κι ο Χριστούλης όταν άναβε η φωτιά; Και γιατί άργησαν τόσο πολύ να την κατασβέσουν;
Μόνο αν σταματήσουμε να υποδεχόμαστε το Άγιο Φως με τιμές αρχηγού κράτους θα σταματήσουν και οι εμπρησμοί.

5) Οι φιλελέδες
Αν τα δάση ήταν ιδιωτικά δεν θα λαμπάδιαζαν. Αν η πυροσβεστική ήταν ιδιωτική θα έσβηνε τις πυρκαγιές στο πιτς φυτίλι. Αν οι πυρκαγιές ήταν ιδιωτικές δεν θα ανάβανε ποτέ.
Τώρα που είναι κρατικές καίγεται ο τόπος.

6) Οι σταλεγάκηδες
Ήξεραν ότι θα σκάσει πυρκαγιά. Όπως ήξεραν ότι θα γινόταν πλημμύρα. Όπως ήξεραν ότι θα μας βάραγε σεισμός. Μόνο για τη Δευτέρα Παρουσία έχουν μερικές αμφιβολίες, αλλά κι αυτές είναι θέμα ημερών.

7) Οι πληροφορημένοι
Γνωρίζουν που έσταξε και η παραμικρή σταγόνα ιδρώτα του τελευταίου εθελοντή δασοπροστασίας. Και θα το χρησιμοποιήσουν ως ισχυρό επιχείρημα σε κάθε συζήτηση.

8) Οι ωχαδερφάκηδες
Αφού ρε φίλε δεν αλλάζει τίποτε σε αυτόν τον κωλότοπο, τώρα θα το καταλάβετε; Φτιάξε μου έναν φρέντο μέτριο σε παρακαλώ.

9) Οι δε γαμιέται
Και τι με νοιάζει ρε φίλε που καίγονται το Ρέθυμνο, η Πεντέλη, ο Υμηττός; Ενδιαφέρθηκε κανείς για μένα όταν μου φτιάξανε γλυκό αντί για μέτριο τον φρέντο;

10) Οι συνωμοσιολόγοι
Το έχουν από πρώτο χέρι ότι η επόμενη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ θα γίνει στην Ανθούσα. Παρόντος του Χένρι Κίσινγκερ.

10 + 1)
Τα ερπετά
Όσοι τον χειμώνα αποκαλούν "ταβλαδόρους" τους πυροσβέστες και τους πλακώνουν στο ξύλο όταν διατυπώνουν εργασιακά αιτήματα, αλλά το καλοκαίρι απαιτούν να σβήνουν όλες τις πυρκαγιές εντός δευτερολέπτων. Και να σώζουν τις κάθε είδους "περιουσίες", από το πρώτο τούβλο ως το τελευταίο καρφί.
  • το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost (20.7.2022)