ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Η "Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων" για το ΑΠΕ


«Σε μηχανισμό προπαγάνδας επιχειρείται να μεταβληθεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με τροποποίηση του καταστατικού του και συνωστισμό διευθυντών και συμβούλων εισαγωγής με.. φωτογραφικές διατάξεις». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοσιογραφικής παράταξης (της ΕΣΗΕΑ) "Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων". 
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) που με επιστολή της στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου έκανε λόγο για αντιθεσμική διαδικασία που έλαβε χώρα στην λειτουργία του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετέχει θεσμικά και η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ (δείτε ΕΔΩ).
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της "Κίνηση; Επαγγελματιών Δημοσιογράφων":
ε μηχανισμό προπαγάνδας επιχειρείται να μεταβληθεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με τροποποίηση του καταστατικού του και συνωστισμό διευθυντών και συμβούλων ..εισαγωγής με φωτογραφικές διατάξεις.
Ο νέος Πρόεδρος του ΑΠΕ, η πρόσληψη του οποίου κρίθηκε με την.. επιτυχία της συνέντευξης, λίγο μετά την οριστικοποίηση του διορισμού του, συγκεντρώνει υπερεξουσίες που αφορούν την λειτουργία του ΑΠΕ και μπαίνει στο περιθώριο το ΔΣ, (προφανώς επειδή δεν προβλέπεται κυβερνητική πλειοψηφία από τον ιδρυτικό νόμο και τις υποχρεώσεις από την Ένωση Πρακτορείων Ειδήσεων) αφού καταργούνται οι συνεδριάσεις του.
Ενδεικτικό της νέας τάξης πραγμάτων είναι ότι , όπως αναφέρεται, η κατάρτιση και υπογραφή πρακτικού από τα μέλη του ΔΣ ή τους αντιπροσώπους τους(..!) ισοδυναμεί με απόφαση του ΔΣ ακόμη και αν δεν έχει προηγηθεί συνεδρίαση (..!).
Δεν είναι τυχαία η ένταση στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, που πραγματοποιήθηκε, λόγω διαφωνίας, χωρίς την παρουσία της Προέδρου της ΠΟΕΣΥ και με άλλα μέλη του ΔΣ να διαμαρτύρονται για τις αυταρχικές πρακτικές του Προέδρου, που καταγγέλλεται ότι αφορούν και την δημοσιογραφική εργασία.
Με τις τροποποιήσεις του καταστατικού μεταξύ άλλων:
  • Καθιερώνονται πολυάριθμες προσλήψεις από το παράθυρο ατόμων σε θέσεις ευθύνης για έλεγχο των ήδη εργαζομένων με αμοιβές χωρίς τον περιορισμό του ύψους των αποδοχών των ήδη απασχολουμένων και πρόσωπα που ήδη έχουν επιλεγεί με κυβερνητικά κριτήρια.
  • Αυξάνεται σε 4 ο αριθμός ειδικών συμβούλων που επιλέγονται και προσλαμβάνονται από τον Πρόεδρο με μισθούς ρετιρέ!..
  • Υποβαθμίζεται η παρουσία του Πρακτορείου στην περιοχή Μακεδονίας-Θράκης και από διεύθυνση γίνεται τμήμα το οποίο μπορεί να εξελιχτεί και σε απλό γραφείο ανταποκριτών.
  • Καλύπτονται παραβιάσεις νομιμότητας που έγιναν κατά την περίοδο 2014-19 και προκάλεσαν έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο οποίος ακόμη εκκρεμεί.
  • Τακτοποιεί μη σύννομες τροποποιήσεις του καταστατικού του ΑΠΕ της περιόδου 2014-19 που είχαν σαν αποτέλεσμα να εκκρεμούν διαχειριστικά ζητήματα.
Την ώρα που προωθούνται όλες αυτές οι αποφάσεις με ιδιαίτερα μεγάλο κόστος στη λειτουργία του ΑΠΕ, παραμένει ή άρνηση της διοίκησης να αποκαταστήσει τους μισθούς των συναδέλφων, που υπολογίζονται μέχρι τώρα παράνομα με λιγότερη προϋπηρεσία. ΔΗΘΕΝ λόγω οικονομικών δυσχερειών!…
Η τροποποίηση του καταστατικού του ΑΠΕ στην κατεύθυνση προεδροκεντρικής χειραγώγησης δεν απασχολεί μέλη της προηγούμενης διοίκησης που υπηρετούν στο πρακτορείο, διότι με ανοχή της σημερινής διοίκησης αν και εργαζόμενοι το ΑΠΕ έχουν παράλληλη διευθυντική απασχόληση σε ιδιωτικά ΜΜΕ.
Η εκκωφαντική σιωπή των έξη της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για όλα αυτά απλώς συμπληρώνει το σκάνδαλο.
27/09/2021
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων
"