ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Ερώτηση 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Σκανδαλώδης απευθείας ανάθεση για καμπάνια ενημέρωσης στο… Αφγανιστάν»


Ερώτηση κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με την οποία ζητούν εξηγήσεις από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη, σχετικά με σκανδαλώδη απευθείας ανάθεση ύψους.. 73.532 ευρώ, για καμπάνια ενημέρωσης Αφγανών πολιτών για θέματα ασύλου (ΑΔΑ: ΨΛΑ046ΜΔΨΟ-Ν6Π), θέμα που είχε αναδείξει η εφημερίδα «Αυγή». Η καμπάνια έχει ουσιαστικά ανύπαρκτο αντικείμενο, καθώς αφορά καταχωρήσεις σε εφημερίδες του Αφγανιστάν(!) που ως γνωστόν έχουν κλείσει μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, αλλά και σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες βρίσκονται στη μέγγενη του ελέγχου από το καθεστώς.
Επιπλέον, ένα πλήθος στοιχείων που εντοπίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αναδεικνύουν ενδείξεις χειραγώγησης της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης του συγκεκριμένου «έργου». Συγκεκριμένα, παρόλο που το Υπουργείο τυπικά προσκάλεσε 3 εταιρείες να καταθέσουν προσφορές, όπως προκύπτει από τα δημόσια στοιχεία του ΓΕΜΗ, οι 2 εξ αυτών έχουν ως μέτοχο την ίδια εταιρεία και ουσιαστικά ανήκουν σε ίδια πρόσωπα, γεγονός που συνιστά παράνομη στρέβλωση του ανταγωνισμού. Μάλιστα, μόνο οι 2 αυτές εταιρείες με τον κοινό μέτοχο κατέθεσαν τελικά οικονομική προσφορά, όπου η εταιρεία που «κέρδισε» φαίνεται στα χαρτιά να έδωσε μια εικονική έκπτωση 0,2%. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι πρόκειται για εταιρεία που ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα, λίγες μόνο μέρες έπειτα από την επανασύσταση του Υπουργείου. Έχει ήδη λάβει τον Ιούνιο 2021 με απευθείας ανάθεση, έπειτα από πρόσκληση στις ίδιες 3 εταιρείες, καμπάνια ενημέρωσης σε χώρες προέλευσης για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών· τη στιγμή, μάλιστα, που η μέτοχός της εταιρεία έχει αναλάβει από έναν ιδιωτικό διεθνή οργανισμό, καμπάνια αντίθετης στόχευσης, δηλαδή την παροχή πληροφοριών στους πρόσφυγες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη με στόχο την προστασία τους, κάτι που αποτελεί περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων. Σημειώνεται ότι η εταιρεία και η μέτοχός της, μέσα σε 17 μήνες έχουν πάρει με απευθείας αναθέσεις από διάφορους δημόσιους φορείς, έργα συνολικού ύψους 348.000 ευρώ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνουν ότι είναι ανεπίτρεπτο το ευαίσθητο ζήτημα των προσφυγικών ροών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μετατρέπεται σε ευκαιρία για διασπάθιση δημοσίου χρήματος με ευθύνη της Κυβέρνησης, σε βάρος της χρηματοδότησης άλλων αναγκαίων, ουσιαστικών δράσεων που απαιτούνται για τη διαχείριση του ζητήματος.
Ζητούν από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που τίθενται, όπως:
  • Ποιο ακριβώς θα είναι το «έργο» που θα παραλάβει το Υπουργείο από την εταιρεία, τη στιγμή που στο Αφγανιστάν έχουν κλείσει εφημερίδες, ενώ οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται σε κατάσταση επιβολής ελέγχου από το καθεστώς των Ταλιμπάν.
  • Πώς εξηγείται το γεγονός ότι, παρά την επικράτηση των Ταλιμπάν στις 15/8/2021 και το κλείσιμο των διαύλων ενημέρωσης και επικοινωνίας που ακολούθησε, το Υπουργείο υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις υλοποίησης της καμπάνιας, στις 20/8/2021 και 15/9/2021.
  • Με ποια κριτήρια επέλεξε να προσκαλέσει μόνο τις συγκεκριμένες 3 εταιρείες για κατάθεση προσφορών για δυο συνεχόμενα έργα, κατά πόσο γνώριζε ότι οι 2 εξ αυτών έχουν κοινό μέτοχο, κάτι για το οποίο οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να πληροφορηθεί με μια απλή αναζήτηση στην ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ και ποιες κυρώσεις πρόκειται να επιβληθούν σε κάθε υπεύθυνο για τις παράτυπες αποφάσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.
  • Ποια η σκοπιμότητα της καμπάνιας ενημέρωσης στο Αφγανιστάν και αν έχει ως στόχο την παρότρυνση ή την αποτροπή τους από το να επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα.
  • Αν τίθεται ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, όταν σε προηγούμενη καμπάνια, η επίμαχη εταιρεία έλαβε δημόσιο έργο καμπάνιας αποτροπής μεταναστευτικών ροών, ενώ η μέτοχός της ιδιωτικό έργο καμπάνιας προστασίας των προσφύγων που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.
  • Ποια η νομιμότητα της ένταξης της συγκεκριμένης δημόσιας σύμβασης στον κωδικό προμηθειών με θέμα: «Υπηρεσίες εξωτερικής πολιτικής», καθότι δεν είναι δυνατόν να ασκείται εξωτερική πολιτική από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ερήμην του Υπουργείου Εξωτερικών, ζητώντας να απαντηθεί επίσης αν το τελευταίο ήταν ενήμερο και είχε δώσει σχετικές έγγραφες εγκρίσεις.