ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

H χολέρα στη Σύρο και ο βαρδιάνος στα σπόρκα


Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ένα συναρπαστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη για τις μολυσματικές ασθένειες και τις.. επιδημίες που έπληξαν την Ελλάδα αλλά και τις μεσογειακές χώρες το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Με αφορμή την επιδημία χολέρας στη Σύρο το 1850 και τη συγγραφή του διηγήματος «Βαρδιάνος στα σπόρκα» από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, ξετυλίγεται η μολυσματική ταυτότητα του προπερασμένου αιώνα μέσα από τους αλλεπάλληλους επιδημικούς κύκλους.
Με γραπτά τεκμήρια από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους παρακολουθούμε τις προσπάθειες του τότε ελληνικού κράτους να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία και να περιορίσει τη μετάδοση των μολυσματικών ασθενειών, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για την προστασία του γενικού πληθυσμού. Και είναι εκπληκτικό ότι το πλαίσιο των μέτρων προστασίας θυμίζει αρκετά και σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζεται με το πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης από τον Covid, 170 χρόνια αργότερα.
Αφήγηση: Άγης Γυφτόπουλος
Έρευνα/τεκμηρίωση/παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
* Στη φωτογραφία σκηνή από τη νέα σειρά της ΕΡΤ "Βαρδιάνος στα Σπόρκα"