ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

CDC: «Καμπανάκια» και για τους εμβολιασμένους από την παραλλαγή Δέλτα


Tη χρήση μασκών σε εσωτερικούς χώρους και από τους εμβολιασμένους συστήνει ξανά το CDC, καθώς τα νέα δεδομένα που επεξεργάζεται το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων..προκαλούν ανησυχία.
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων, η παραλλαγή Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική και μπορεί να μεταδοθεί ευρέως, όπως η ιλαρά και η ανεμοβλογιά.
Κάθε κρούσμα που φέρει το στέλεχος Δέλτα μεταδίδει τον ιό σε 8 με 9 άτομα κατά μέσο όρο. Συγκριτικά, πέρυσι κάθε κρούσμα COVID-19 μετέδιδε τον ιό σε δύο άτομα κατά μέσο όρο και έτσι ο SARS-CoV-2 έμοιαζε περισσότερο με κοινό κρυολόγημα ως προς τη μεταδοτικότητα.
Από την πλευρά της η διευθύντρια του CDC, Ροσέλ Βαλένσκι, υπογραμμίζει ότι, με βάση τα νέα δεδομένα, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν από το νέο στέλεχος Δέλτα και μάλιστα να το μεταδώσουν και σε άλλα άτομα, παρόλο που η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανεμβολίαστους.
Η κ. Βαλένσκι αναφέρει ότι η νέα οδηγία του CDC δίνει ένα μήνυμα ακόμα και στους εμβολιασμένους ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί, καθώς μπορούν δυνητικά να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν σε άλλους. Βεβαίως, τονίζει ότι η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε οι απώλειες από το νέο πανδημικό κύμα του SARS-CoV-2 να είναι όσο το δυνατό λιγότερες.
Οι τελευταίες αυτές ανακοινώσεις αποτελούν ένα πισωγύρισμα για τις ΗΠΑ, καθώς, το CDC είχε προτείνει τον περασμένο Μάιο την ελεύθερη κυκλοφορία, χωρίς μάσκες, για τους εμβολιασμένους Αμερικανούς.
Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, όμως αναγκάζει την Αρχή να ανατρέψει τις προηγούμενες συστάσεις της, καθώς το στέλεχος Δέλτα ευθύνεται για μία αύξηση της τάξης του 300% στα νέα κρούσματα COVID-19 από τις 19 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2021.