ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Ταξική αντιμεταρρύθμιση


Γιατί άραγε προσπαθεί τόσο σκληρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαφημίσει τις μεγάλες παρεμβάσεις στην εκπαίδευση; Γιατί το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού έχει επιστρατεύσει κάθε.. μέσο εντυπωσιασμού των οικογενειών για την εκπαίδευση των παιδιών τους;
Μήπως γιατί ξέρουν πως τα σχέδιά τους για το νέο σχολείο, οι παρεμβάσεις στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά και το όραμα που έχουν για το Πανεπιστήμιο δύσκολα μπορεί κάποιος να τα χαρακτηρίσει φιλολαϊκά; Πρόκειται για μέτρα μετάβασης στη διάδοχη κατάσταση όπου η μόρφωση από (δημόσιο) αγαθό θα μετατραπεί σε προνόμιο. Και, φυσικά, τα προνόμια ανέκαθεν αφορούσαν τους λίγους.
Οι πρώτοι που θα καταλάβουν την αλήθεια θα είναι οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών. Είναι πολλές οι χιλιάδες των παιδιών που θα αποκλειστούν από τα ΑΕΙ. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που αποδεικνύεται πολύ πιο αυστηρή από τη βάση του 10, θα κόψει μεμιάς τον δρόμο σε πολλούς νέους. Αναμένεται υψηλότερη σε όλα τα πεδία, τόσο σε χαμηλόβαθμα όσο και σε υψηλόβαθμα τμήματα.
Ενώ η πονηρή ανακατανομή των εισακτέων που έγινε φέτος (αφαιρέθηκαν πάνω από 1.200 θέσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δόθηκαν χιλιάδες «κούφιες» στην περιφέρεια) θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις βάσεις στα κεντρικά Ιδρύματα. Τέλος, τα θέματα των φετινών πανελλαδικών ήταν έτσι κλιμακωμένα που θα βγάλουν βαθμούς γύρω στο 10, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.
Αποτέλεσμα; Το επιδιωκόμενο. «Εναλλακτικές εκπαιδευτικές λύσεις», όπως αποκάλεσε ο πρωθυπουργός τα ΙΕΚ, ή κολέγια που έχουν τα ίδια πλέον επαγγελματικά δικαιώματα με τα ελληνικά ΑΕΙ, αρκεί να έχει κανείς τα χρήματα για να αγοράσει το πτυχίο.
Ποια είναι λοιπόν η μεγάλη μεταρρύθμιση; Η καραμέλα της κυβέρνησης πως δεν πρέπει να περνούν με βαθμό 3 και 4 στα Πανεπιστήμια θα γίνει βρόχος στις οικογένειες όχι μόνο των παιδιών που θα αποκλειστούν απευθείας από τα μηχανογραφικά, αλλά και εκείνων που στραβοπάτησαν.
Θα μείνουν εκτός της ανώτατης εκπαίδευσης υποψήφιοι που έγραψαν πάνω από 10. Θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν ακόμα και υποψήφιοι που θα εισαχθούν σε σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και δεν θα αντέξουν το κόστος σπουδών.
Μόρφωση για λιγότερους, αυτή είναι η σκληρά ταξική αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Aποψη