ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Κορονοϊός: Παρουσιάζουν συμπτώματα μισό χρόνο μετά τη νοσηλεία τους


Ερευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Microbiology and Infection δείχνει ότι το 60% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν εξαιτίας του κορονοϊού, «εξακολουθούν να παρουσιάζουν.. τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά τη μόλυνση». Συχνότερα συμπτώματα είναι κόπωση, πόνοι ή δυσκολία στην αναπνοή.
Σύμφωνα με την γαλλική έρευνα το ένα τέταρτο των ασθενών παρουσιάζει «τρία ή περισσότερα συμπτώματα» και 2% «χρειάσθηκε να νοσηλευθούν και πάλι».
Στους 3 και στους 6 μήνες μετά τη νοσηλεία από κορονοϊό, αναφέρονται συχνότερα, μεταξύ των επίμονων κλινικών συμπτωμάτων, «σημαντική αίσθηση κόπωσης, αναπνευστικές ενοχλήσεις και πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις».
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην αρχική σοβαρότητα της νόσου και την μακροπρόθεσμη επιμονή των συμπτωμάτων. Όπως αναφέρουν στην πραγματικότητα η επιμονή τουλάχιστον τριών συμπτωμάτων έξι μήνες μετά τη μόλυνση «είναι πιο συχνή σ' εκείνους στους οποίους η ασθένεια Covid-19 απαίτησε παραμονή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύθηκαν σε θάλαμο και με τους ασθενείς που είχαν τα περισσότερα συμπτώματα την ημέρα της διακομιδής τους στο νοσοκομείο.
Όσον αφορά τα φύλα, ενώ οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο, φαίνεται όμως πως οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα αργότερα.
Η μελέτη υπογραμμίζει τέλος ότι αυτές οι μορφές μακράς Covid έχουν μερικές φορές ευρύτερες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Έτσι, μεταξύ των ασθενών που ανέφεραν συμπτώματα έπειτα από έξι μήνες και ασκούσαν μια επαγγελματική δραστηριότητα όταν μολύνθηκαν, το ένα τρίτο δεν επέστρεψε στην εργασία του.
Τα επίμονα συμπτώματα έπειτα από μόλυνση από τον SARS-CoV-2 εμφανίζονται σε μια περίπτωση συμπτωματικής Covid στις δέκα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που δεν νοσηλεύθηκαν και εμφάνισαν μια ελαφρά ή μέτρια μορφή της νόσου.
Η έρευνα έγινε σε μια ομάδα 1.137 ασθενών που δημιουργήθηκε για να παρακολουθηθούν οι ασθενείς της Covid μετά τη νοσηλεία τους.