ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Δύσκολη συνέντευξη για Θεοχάρη στο BBC με κριτική και αποδόμηση για εμβόλια και τουρισμό


Σε ναυάγιο εξελίχθηκε η συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «Hard Talk» και τον Στίβεν Σακούρ. Ο δημοσιογράφος ξεκινώντας τη..συνέντευξη άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε πως «δώσατε υπερβολικά πολλές υποσχέσεις χωρίς να τις τηρήσετε». Ο Στίβεν Σακούρ διερωτήθηκε μήπως είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει ο τουρισμός στην Ελλάδα, ενώ σχολίασε τους αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών στη χώρα.
Όπως είπε «η Ελλάδα εμβολιάζει τους πολίτες με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης, όλοι στον κόσμο θα το δούν και θα αναρωτηθούν». Ο Χάρης Θεοχάρης έσπευσε να επαναλάβει τον κυβερνητικό ισχυρισμό πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στους ουραγούς των εμβολιασμών.
- «Δεν είμαστε...», είπε ο υπουργός Τουρισμού. 
«Είστε στις 5 χειρότερες χώρες», του απάντησε ο δημοσιογράφος.
 - «Όχι δεν είμαστε», επέμεινε ο κ. Θεοχάρης για να λάβει τη δεύτερη απάντηση από τον δημοσιογράφο:
 - «Φοβάμαι πως αυτό λένε τα νούμερα».
Στη συνέχεια ο κ. Θεοχάρης παραδέχτηκε εμμέσως πως η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στον πίνακα, υποστηρίζοντας ωστόσο πως έχει ένα περίπλοκο σύστημα που προβλέπει πως δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί αν δεν έχουν διασφαλιστεί οι δεύτερες δόσεις. «Κάνατε πολλές εξαγγελίες για εμβολιασμούς έως το τέλος του Απριλίου χωρίς να τις τηρήσετε. Βρισκόμαστε στον Μάιο και ούτε καν ο σχεδιασμός πλησιάζει τους στόχους», σημείωσε ο δημοσιογράφος.
Ακολούθως ο Στίβεν Σακούρ, μιλώντας για το άνοιγμα του τουρισμού, επισήμανε πως οι πολίτες, σύμφωνα με τις έρευνες, συνδέουν την έξαρση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού με το άνοιγμα του τουρισμού το 2020. «Δεν φοβάστε μήπως συμβεί το ίδιο», ρώτησε τον υπουργό, ο οποίος ωστόσο ισχυρίστηκε πως ο τουρισμός δεν είχε καμία σχέση με το δεύτερο κύμα.
 Πάντως ο δημοσιογράφος του επισήμανε πως «ο κόσμος διαβάζει τα νέα από την Ελλάδα και από όσα διαβάζει (σημ: ανέφερε και το lockdown στην Κάλυμνο) θα νομίζει πως δεν είναι καλή ιδέα το ταξίδι στην Ελλάδα».
Ωστόσο ο υπουργός υποστήριξε πως αυτο δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται να πάρει δύσκολες αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο. Ο Στίβεν Σακούρ, συνεχίζοντας την κριτική, διερωτήθηκε αν η 14η Μαΐου είναι τελικά μια σωστή ημερομηνία για το άνοιγμα του τουρισμού, αφού και από τις ΗΠΑ η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί στο «επίπεδο 4», δηλαδή μη ταξιδεύετε, ενώ η χώρα έχει βρεθεί και εκτός της «πράσινης λίστας» της Βρετανίας. Όταν ρώτησε τον υπουργό αν κατά τη γνώμη του η απόφαση της Βρετανίας είναι λάθος, ο κ. Θεοχάρης πρότεινε τον διαχωρισμό των περιοχών της Ελλάδας, σημειώνοντας πως τα νησιά είναι σε καλύτερη κατάσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα και θα μπορούσαν να βρίσκονται στην πράσινη λίστα.
Μάλιστα είπε πως αυτός είναι και ο λόγος του ταξιδιού του στο Λονδίνο, ώστε να πείσει τις βρετανικές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. «Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;», ρώτησε ο δημοσιογράφος, με τον υπουργό να απαντάει: «Όχι, η κυβέρνηση βρίσκει μια ισορροπία μεταξύ της οικονομίας και της δημόσιας υγείας». «Δεν μπορεί να υπάρχει ισορροπία όταν η οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό», παρατήρησε ο δημοσιογράφος. 
- πηγή: TVXS