ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Τα ΜME κατά τη γνώμη σας βοηθούν ή όχι στη σωστή ενημέρωση για την Πανδημία;


* Άμα πάτε στα Voices του Newpost στις πολιτικοκοινωνικές απόψεις δηλαδή, θα δείτε που γράφω για την πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis, με τίτλο Πανδημία, Κοινωνία και Δημοκρατία..Μια τηλεφωνική έρευνα με πανελλαδικό δείγμα 1205 ατόμων, που διεξήχθη από την 22 έως τις 27 Φεβρουαρίου του 2021, για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών.
* Ρωτάνε εκεί διάφορα για την πανδημία, για τη στάση της κυβέρνησης, για τα κόμματα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το τι θα γίνει αύριο, ένα σωρό πράγματα.
Εμάς όμως, που ασχολούμαστε με τα δημοσιογραφικά, μας νοιάζει η εξής ερώτηση:
«Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά τη γνώμη σας βοηθούν ή όχι στη σωστή ενημέρωση για την Πανδημία;»
* Η απάντηση είναι συντριπτικά εναντίον των ΜΜΕ, μιας και προκύπτει ότι ποσοστό 66 % λέει ότι «δεν βοηθούν», έναντι μόλις 31 % που υποστηρίζει ότι «βοηθούν».
Και μάλιστα την πατάνε σε όλες τις ηλικίες τα media, ξεκινώντας από τη χαώδη διαφορά στους 15 ως 34 έτη (79 % «δεν βοηθούν», έναντι 21 % «βοηθούν»), συνεχίζοντας στην εξίσου βαριά ήττα των 35 ως 44 έτη (77 % «δεν βοηθούν», έναντι 21 % «βοηθούν»), περνώντας από το Βατερλώ των 45 ως 54 έτη (71 % «δεν βοηθούν», έναντι 28 % «βοηθούν»), διασχίζοντας την κοιλάδα των δακρύων στα 55 ως 64 έτη (60 % «δεν βοηθούν», έναντι 37 % «βοηθούν») και καταλήγοντας στις ελαφρές αμυχές των 65+ ετών (50 % «δεν βοηθούν», έναντι 44 % «βοηθούν»).
* Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων, στη συγκεκριμένη ερώτηση. Οι περισσότερες κατηγορίες λοιπόν (δεξιοί, κεντρώοι, κεντροαριστεροί, αριστεροί) λένε ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «δεν βοηθούν» και με καλές πλειοψηφίες μάλιστα. Ενδεικτικά αναφέρω όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «δεξιοί», που λένε σε ποσοστό 56 % «δεν βοηθούν» και 42 % «βοηθούν».
Μοναδική εξαίρεση;
Οι «κεντροδεξιοί» (φιλελέδες δηλαδή, ορφανά του Σημίτη και λοιπά συμπαρομαρτούντα), που απαντούν ότι τα ΜΜΕ «βοηθούν» σε ποσοστό 55 % και «δεν βοηθούν» σε ποσοστό 41 %...

- από τη στήλη που υπογράφει ο Χρήστος Ξανθάκης στο newpost