ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Στους κινηματογράφους της Ισπανίας το ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη «Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ»


Σε κινηματογραφικές αίθουσες της Βαρκελώνης και άλλων δύο πόλεων της Καταλονίας θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη «Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ» (El riu fangós de Baasim),.. συμπαραγωγής ΗΠΑ-Ελλάδας, συμμετέχοντας στο επίσημο πρόγραμμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Καταλονίας «IMPACTE! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya», που θα διεξαχθεί από 8 έως και 11 Απριλίου.
Η ταινία θα προβληθεί με υπότιτλους στα καταλανικά την Κυριακή 11 Απριλίου στις 18:00, ταυτόχρονα σε:
Barcelona (Cinemes Girona)
Lleida (ScreenBox)
Sant Feliu de Llobregat (CineBaix)
Η σελίδα της ταινίας:
https://impactefilmfest.cat /archivos/films/el-riu-fangos-de-baasim

Το «Θολό ποτάμι του Μπαασίμ» είναι η περιπλάνηση οκτώ χρόνων ενός εφήβου που ενηλικιώθηκε κατά τη διάρκεια του προσφυγικού ταξιδιού του από τη Συρία μέχρι τα κλειστά σύνορα της Ουγγαρίας, ακολουθώντας το σιωπηλό ποτάμι των προσφύγων. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης που διερευνά τις πολλαπλές όψεις του προσφυγικού ζητήματος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.
Από τους περίκλειστους θύλακες της Ράκα μέχρι τα ναρκοπέδια της Τζαμπάτ Αλ Νούσρα στον δρόμο από το Χαλέπι μέχρι τα συροτουρκικά σύνορα, οι πρόσφυγες του Κιρκάν στην επαρχία Χατάι, οι διακινητές των ελληνοτουρκικών συνόρων, το ποτάμι-ελπίδα και υγρός τάφος μαζί, οι ορεινές διαβάσεις διαφυγής, οι φράχτες, οι πολιτοφύλακες, οι θερμοκάμερες.
Τα πρώτα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν την περίοδο 2012-2013 στη Ράκα της Συρίας και συνεχίστηκαν για τα επόμενα οκτώ χρόνια σε εννέα χώρες της Βαλκανικής και Κεντρικής Ευρώπης [Τουρκία (επαρχία Χατάι, Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη), Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία και Ουγγαρία.

Κατά τη διάρκεια κινηματογράφησης, μέλη του συνεργείου συνελήφθησαν από τις τοπικές αρχές και κατασχέθηκε το οπτικοακουστικό υλικό, με τελευταία περίπτωση τη σύλληψη της οπερατέρ στην Αδριανούπολη από την τουρκική αστυνομία, τον Ιανουάριο του 2020.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το καλοκαίρι του 2020 σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Δημοσιογράφων και Συγγραφέων με έδρα τη Νέα Υόρκη. Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε ο Νεοϋορκέζος φωτογράφος και καθηγητής Alex Morel. Επίσης, την ίδια περίοδο επιλέχθηκε για το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα κινηματογραφικών φεστιβάλ σε ΗΠΑ και Νιγηρία και απέσπασε τιμητικές διακρίσεις.

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με βραβείο Grammy 2010 Θανάσης Αλατάς.
Παραγωγός: Sait Onal
Εκτέλεση παραγωγής: Αναστάσιος Κατσάρης/BlackLight Productions.