ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζεται στην Ελλάδα η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca


Α. Ξανθός: Οι πολίτες έχουν αγωνιώδη ερωτήματα και ζητούν πειστικές απαντήσεις

Δεν ακολουθεί τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. η Ελλάδα, καθώς, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας και επιβεβαίωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται: "Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.
Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.
Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει".

Για το θέμα είχε προϊδεάσει από νωρίς το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δηλώνοντας «δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή».

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειοδοτήσεις, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να προσθέσει ότι «εδώ στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Θα πρέπει να προσμετράμε τα επιστημονικά δεδομένα σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το θέμα, ενώ μέχρι στιγμής ο ευρωπαϊκός φορές έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει σύνδεση των περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο της εταιρείας.

Τι αναφέρουν οι λοιμωξιολόγοι

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης έκανε λόγο για αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από την AstraZeneca εκτιμώντας ότι η Ελλάδα ορθώς πράττει και συνεχίζει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο.

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Σκουτέλης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε: «Πριν λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάσει τα περιστατικά στην Ελλάδα και αλλά διεθνώς, με τη θρομβοεμβολική νόσο που είναι συχνή, αποφάσισε ότι οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετική από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στο γενικό πληθυσμό. Έτσι αποφάσισε να συνεχιστεί η χορήγηση των εμβολίων αυτών. Το θέμα προέκυψε γιατί μερικές χώρες για λόγους καθαρά προληπτικούς ανέστειλαν την χορήγηση του εμβόλιου. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει» .
«Υπάρχουν νοσήματα που είναι συχνά στην κοινότητα και τα οποία δεν θα παύουν να υπάρχουν. Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και των επεισοδίων. Παρά μόνο χρονική. Συνεχίζουμε τον προγραμματισμό όπως είχε αποφασιστεί» είπε για να συμπληρώσει ότι «κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της περιστατικά, τις δικές της αποφάσεις και το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών».

Ο Ανδρέας Ξανθός

Ο Τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, με δήλωσή του αναφέρει ότι οι πολίτες έχουν αγωνιώδη ερωτήματα και ζητούν πειστικές απαντήσεις, επισημαίνοντας ότι οι «εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πείθουν και υπονομεύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης». Aναλυτικά η δήλωση:
H ανησυχία της κοινής γνώμης είναι εύλογη μετά το «ντόμινο» αποφάσεων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra-Zeneca.
Τα αγωνιώδη ερωτήματα των πολιτών που πρόκειται να εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες απαιτούν πειστικές απαντήσεις από τους αρμόδιους επιστημονικούς και κρατικούς φορείς (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΦ, ΕΟΔΥ), αλλά κυρίως από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση . Δυστυχώς η Ευρώπη και οι θεσμοί της δεν φρόντισαν έγκαιρα για μια κοινή στάση των κρατών-μελών και «πυροδότησαν» την αυτονόμηση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.
Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις στη χώρα μας ότι όλα εξελίσσονται κανονικά και οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πείθουν και υπονομεύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία για την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου. Είναι κρίσιμης σημασίας για τη συνολική αξιοπιστία του εμβολιαστικού εγχειρήματος η άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση των κομμάτων, των υγειονομικών και της κοινής γνώμης για τα δεδομένα που υπάρχουν, για την τοποθέτηση των ευρωπαϊκών επιστημονικών οργανισμών ( ΕΜΑ , ECDC) καθώς και για την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει η χώρα στο χειρισμό του προβλήματος.
Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η αξία της διαφάνειας, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της διασφάλισης κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων στην αποτελεσματική διαχείριση μιας σοβαρής κρίσης Δημόσιας Υγείας