ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία- Tι περιμένουμε στην Ελλάδα


Σε αναστολή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca προχωρά και η Γερμανία, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Υγείας, ως προληπτικό μέτρο, κατόπιν συμβουλής της γερμανικής Εθνικής.. Αρχής Εμβολιασμών.
Η Γερμανία προστίθεται στον κατάλογο των χωρών που προβαίνουν σε ανάλογη απόφαση, εν μέσω μέσω φόβων για σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με την πρόκληση θρομβώσεων και παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της εταιρείας όσο και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ότι το σκεύασμα είναι ασφαλές.
Μετά τη Γερμανία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι και η Γαλλία αναστέλλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και αμέσως μετά, τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν η Ιταλία και η Ισπανία, ανεβάζοντας τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών που έχει αναστείλει τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, στις 12.
Μέχρι στιγμής, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και άλλοι οργανισμοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση των περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ωστόσο η Γερμανία προστίθεται στη λίστα των χωρών που παίρνουν επιπλέον μέτρα, κι ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για το ζήτημα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη προληπτικά και μετά από σύσταση του γερμανικού εθνικού ρυθμιστή για τα εμβόλια, που ζήτησε περισσότερη διερεύνηση των περιστατικών.
Σε δήλωσή του το υπουργείο παραπέμπει στην τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που θα αποφασίσει αν και κατά πόσο οι νέες πληροφορίες θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έκανε λόγο για «καθαρά προληπτικό μέτρο»προσθέτοντας ότι η απόφαση «δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά τεχνική», έπειτα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», λόγω των επιπλοκών που αφορούν την δημιουργία θρομβώσεων.
Ανάλογη απόφαση πήρε το πρωί η Ολλανδία και το Σαββατοκύριακο η Ιρλανδία. Ήδη, Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία, Ιταλία και Ταϊλάνδη έχουν παγώσει προληπτικά τη χορήγηση του εμβολίου.

Στην Ελλάδα

Κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που έχει προγραμματίσει διήμερη συνεδρίαση από την Τετάρτη.
Παράλληλα, στο  μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα τεθεί στην αυριανή συνεδρίασή τους το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca  και το ντόμινο των αναστολών χορήγησής τους από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών.
Πάντως, έως αυτή τη στιγμή κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες παραπέμπουν στη, ισχύουσα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σύμφωνα με τον οποίο το εμβόλιο είναι ασφαλές, αλλά και θυμίζουν παράλληλα ότι στη Μ. Βρετανία έχουν γίνει ήδη 24,3 εκατ. εμβόλια, στη συντριπτική τους πλειονότητα με εκείνα της AstraZeneca.
Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αποτελεί ερώτημα τί θα γίνει με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση, εφόσον ανασταλεί η χορήγησή του. Πάντως, η απόσταση από τη μία δόση στην άλλη είναι περίπου 12 εβδομάδες, χρόνος επαρκής για να δοθούν απαντήσεις. 
Πάντως από την πλευρά του, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.
Χθες η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.