ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020

Στο πικ της πανδημίας μπορεί να ήταν ενεργά 100.000 κρούσματα

Δηλώσεις του καθηγητή Αθ. Τσακρή

Είναι ακόμη χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα, δήλωσε ο Αθανάσιος Τσακρης, καθηγητής Μικροβιολογιας μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμονων Υπουργείου Υγείας. Σημείωσε, ότι στην κορύφωση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ενεργά κρούσματα ήταν περισσότερα από 100.000 με αποτέλεσμα, να.. συνεχίζεται έως και σήμερα η διασπορά στο οικογενειακό περιβάλλον. Πλέον ο αριθμός έχει μειωθεί, αλλά όχι στον βαθμό που θα ήθελαν οι επιστήμονες.
«Η πανδημία συνεχίζεται παρά το ελαφρύ lockdown», είπε ο κ. Τσακρής, εξηγώντας ότι αυτό γίνεται γιατί έχει να κάνει με τα στοιχεία της επιδημίας και της διασποράς της και όχι πως δεν είναι αποτελεσματικά τα μέτρα. Είναι κρίσιμο, όπως είπε, το θέμα των ελέγχων για να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί φορείς.
«Η Ευρώπη δεν υπολόγισε τη δυναμικότητα του δεύτερου κύματος», σημείωσε  μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής αναφέροντας ότι ήδη από το καλοκαίρι λόγω των μετακινήσεων αλλά και του τουρισμού αυξήθηκε το φορτίο. Ενώ αναφέρθηκε και στις κλιματικές συνθήκες και τις χαμηλές θερμοκρασίες που ευνοούν τη διασπορά του ιού. Ενώ όπως είπε, το κύριο χαρακτηριστικό του ιού είναι η υψηλή μεταδοτικότητα του.
Στην ερώτηση αν πράγματι κατά τη γνώμη του, βιάστηκαν οι Βρετανοί να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς, ο κ. Τσακρής ήταν επιφυλακτικός απαντώντας ότι είναι σχετικό, διότι είναι μια πανδημία που εξελίσσεται στον κόσμο. Παράλληλα, είπε πως παραμένουν κάποια ερωτήματα για το εμβόλιο. Συγκεκριμένα, για το κατά πόσο σταματάει η μεταδοτικότητα του μετά τον εμβολιασμό, αν μας προφυλάσσει και για πόσο και σε ποιον βαθμό είναι η αποτελεσματικότητα του στις μεγαλύτερες ηλικίες.
«Διαμορφώνεται μια επιβεβλημένη ανάγκη εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη», πρόσθεσε, ώστε να περιοριστεί η πανδημία. Για τα φάρμακα και τη θεραπεία, που ακόμη είναι σε εξέλιξη μελέτες, ενώ είναι απαραίτητα για την αποτροπή σοβαρών επιπλοκών από λοιμώξεις. Ιδιαίτερη βάση, έδωσε στα μονοκλωνικά αντισώματα, που όπως είπε, δίνουν αποτελέσματα.


www.themaradio.gr
FB: # ΘΕΜΑ Radio 104,6
Τwitter: Τhema_radiο