ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Ξανθός: Η κυβέρνηση έχασε τα στοιχήματα στη μάχη με την πανδημία


Τα τρία στοιχήματα που έχασε η κυβέρνηση στην πανδημία, επισήμανε ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
Όπως είπε, το πρώτο είναι πως δεν αξιοποιήθηκε σωστά η πρωτοβάθμια φροντίδα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν σημαντικά τα νοσοκομεία. Δεύτερον, η μονομέρεια των νοσοκομείων δημιούργησε πρόβλημα καθώς έχουν.. κοβιντοποιηθεί, όπως είπε τα νοσοκομεία. Και τρίτον, το θέμα της ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, όπου δεν μπορεί να γίνει σωστή καταγραφή των όσων ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τους δίνετε τηλεφωνικά η οδηγία μείνετε σπίτι.
Μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6,  για την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, να κληθούν οι κύριοι Αρκουμανέας, Κικίλιας, Χαρδαλιάς και Τσιοδρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να δώσουν απαντήσεις στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, ο κ. Ξανθός σχολίασε ότι είναι απαραίτητο ώστε να μην υπάρχουν σκιές στο σύστημα. Τόνισε, ότι πρέπει το συγκεκριμένο ζήτημα να διερευνηθεί γιατί είναι μείζονος σημασία. Όπως είπε ο κ. Ξανθός, ελπίζει να δοθούν απαντήσεις οι οποίες είναι αναγκαίες. «Να γίνεται σωστή καταγραφή και πλήρη ενημέρωση, να μη δίνεται αφορμή σε συνωμοσιολογίες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Για το πρόγραμμα του εμβολιασμού, ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι είναι νωρίς για την αισιοδοξία που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη, στέλνοντας λάθος μηνύματα. Επισήμανε ότι προς το παρόν επισήμως δεν έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς κανένα εμβόλιο. Επίσης, σε πολιτικό πλαίσιο, εξήγησε ότι οι όποιες εξασφαλίσεις του εμβολίου δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι κακώς παρουσιάζεται έτσι, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να γίνει σωστή ενημέρωση και να οργανωθούν εμβολιαστικά κέντρα με επιπλέον ενίσχυση του προσωπικού. Να αξιοποιηθούν επίσης, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και οικογενειακοί γιατροί.
«Μέχρι στιγμής αντέχει το σύστημα υγείας γιατί υπάρχει το φιλότιμο των εργαζομένων και πρέπει να διατηρήσουμε το ηθικό τους για να αντέξουν», σημείωσε μιλώντας για το αν έχει αντοχές το ΕΣΥ, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνουν επιπλέον προσλήψεις αλλά και τη συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι είναι σημαντική προϋπόθεση.
Τέλος ο κ. Ξανθός άφησε αιχμές για το θέμα με την εμφάνιση του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα, λέγοντας ότι "η συμπεριφορά των δημόσιων προσώπων έχει σημασία».