ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Μια μικρή αλλά διόλου ασήμαντη νίκη για την ελευθερία του λόγου και του Τύπου


* Θυμάστε τι σας έγραφα πριν από δέκα μερούλες, εδώ πέρα στο medioΠΙΛΑΦΟ;
Αποκλείεται να το θυμάστε, οπότε θα σας το θυμίσω εγώ δια της γνωστής και δοκιμασμένης μεθόδου του κόπυ πάστε που τόσο σιχαίνονται τα αφεντικά και τόσο αγαπούν οι συντάκτες. Λα τα μινόρια:
«Στο γαλλικό κοινοβούλιο λοιπόν, εισήχθη προχθές προς συζήτηση το.. νομοσχέδιο με τίτλο «Loi relative à la sécurité globale», κάτι δηλαδή σαν «Νόμος για την παγκόσμια ασφάλεια».
Πολύ φιλόδοξο δεν λέω, αλλά δεν είναι η ευταξία της υφηλίου που μας απασχολεί εδώ.
Στην περίπτωση των ΜΜΕ, αυτό που έχει σημασία είναι το άρθρο 24 του νομοσχεδίου. Στο άρθρο αυτό γράφει ότι απαγορεύεται η διακίνηση σε κάθε είδους «μέσα» φωτογραφικών ενσταντανέ που απαθανατίζουν το πρόσωπο ή άλλο στοιχείο ταυτότητος οργάνου της αστυνομίας «με σκοπό να το βλάψουν».
Άπαξ και συμβεί κάτι τέτοιο και σε καταγγείλουν, πας δικαστήριο και αντιμετωπίζεις ποινή φυλάκισης ενός έτους καθώς και πρόστιμο 45.000 ευρώ»
* Σημειώνω ότι ανάλογο νομοσχέδιο είχε κατέβει και την περασμένη άνοιξη, αλλά δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους. Τώρα, λοιπόν πήγαινε να περάσει μιας και το είχε πάρει προσωπικά ο υπουργός Ζεράλ Νταρμανέν. Αλλά δεν είχε λογαριάσει ο δόλιος το πνεύμα του μικρού γαλατικού χωριού. Το γηραιό αλλά διόλου ψόφιο πνεύμα της Ρεπουμπλικ, που έβγαλε στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες Γάλλους και Γαλλίδες το περασμένο Σαββατοκύριακο για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και, κυρίως, στο άρθρο 24. Με καυγά, με ταραχές, με συλλήψεις, με τραυματισμούς με αναταραχή μεγάλη που έβαλε φωτιά στα μπατζάκια του Μακρόν.
* Το αποτέλεσμα;
Κο-κο-κο-κο-κο ad infinitum, που λένε και οι γραμματιζούμενοι.
Βγήκε ο εκπρόσωπος του Μακρόν και δήλωσε ότι αποσύρεται το άρθρο 24 και θα ξαναγραφτεί εξ ολοκλήρου και από την αρχή για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τις αγαθές προθέσεις της κυβερνήσεως.
* Μια μικρή αλλά διόλου ασήμαντη νίκη για την ελευθερία του λόγου και του Τύπου. Και καλή συνέχεια εύχομαι…

-από τη στήλη του Χρήστου Ξανθάκη medioΠΙΛΑΦΟ στο newpost