ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Επίτροπος Διαφάνειας για λίστα Πέτσα: Ελλάδα, όπως Ουγγαρία και Πολωνία

«Κόλαφο» για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί η απάντηση που έδωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιο Κούλογλου. H Επίτροπος παραλληλίζει την Ελλάδα με την Ουγγαρία και την Πολωνία, και τις ακροδεξιές πρακτικές των κυβερνήσεών τους.. Ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου απηύθυνε ερώτημα στην Επίτροπο σχετικά με την λίστα Πέτσα και την κατανομή των πόρων στα φιλικά προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ΜΜΕ, κατά την διάρκεια ακρόασης της Επιτρόπου στην Διακομματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ΜΜΕ, της οποίας είναι μέλος.
«Δεν είναι μόνο ελληνική περίπτωση. Το ίδιο κόλπο βλέπουμε και στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Σλοβενία. Κρατικό χρήμα μοιράζεται μόνο σε ΜΜΕ, που είναι πρόθυμα να υπηρετήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα», δήλωσε η Επίτροπος στην απάντηση της, και συνέχισε:
«Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές χρειάζονται διαφανείς διαγωνισμοί και να μοιράζονται τα χρήματα αναλογικά και δίκαια. Γνωρίζουμε τι και που συμβαίνει, και σκοπεύουμε να ζητήσουμε να καταρτιστούν κατάλογοι με όσους συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό για κρατική επιχορήγηση και να υπάρχουν διαφανείς συμβάσεις ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος δημόσιος έλεγχος για το που πηγαίνει το κρατικό χρήμα». Η Επίτροπος τόνισε, ακόμη, ότι «πρέπει να προσέχουμε που πάνε τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν πρέπει να παίζουμε τους χρήσιμους ηλίθιους για να κάνουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών προπαγάνδα».
Η συζήτηση με την Επίτροπο αποτελεί συνέχεια των εξελίξεων της προηγούμενης εβδομάδας, όταν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Σώμα υιοθέτησε ψήφισμα για την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ άλλων, με το ψήφισμα αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού επαναλαμβάνει «τη συνεχιζόμενη βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ» και υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της ερευνητικής δημοσιογραφίας και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, ζητάει από την Κομισιόν «να αντιμετωπίσει τις απόπειρες των κυβερνήσεων των κρατών μελών να βλάψουν την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης ως σοβαρή και συστηματική κατάχρηση εξουσίας και ως κάτι που αντίκειται στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ».
Ακόμη, όσον αφορά τα δημόσια ΜΜΕ, το ψήφισμα επισημαίνει τον «αναντικατάστατο ρόλο τους και τονίζει ότι είναι σημαντικό να διασφαλίζεται και να διατηρείται η ανεξαρτησία τους από πολιτικές παρεμβάσεις». Αποδοκιμάζει, δε, ότι σε κάποια κράτη μέλη, «τα ΜΜΕ αυτά μεταδίδουν την φιλοκυβερνητική προπαγάνδα». Στο επίπεδο των ιδιωτικών ΜΜΕ, το ψήφισμα καταδικάζει «τις προσπάθειες ορισμένων κυβερνήσεων κρατών μελών να φιμώσουν, ακόμη και μέσω χρηματοδοτικών πακέτων, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, που ασκούν κριτική, υπονομεύοντας έτσι την ελευθερία του Τύπου και την πολυφωνία». Το ψήφισμα τονίζει, δε, ότι τα ολιγοπώλια στον τομέα του Τύπου «απειλούν την πρόσβαση των πολιτών σε ένα ευρύ φάσμα ενημέρωσης. Η πολυφωνία στα ΜΜΕ συναρτάται με την συγκέντρωση της ιδιοκτησίας τους», υπογραμμίζεται στο κείμενο. 
(πηγή: tvxs)

Κούλογλου: Στην ίδια κατηγορία

H κυβέρνηση δυστυχώς με τις ενέργειες της και τη διαβόητη λίστα Πέτσα μας βάζει στην ίδια κατηγορία με χώρες δακτυλοδεικτούμενες στην ΕΕ για προπαγάνδα και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.
Όλες αυτές οι απερίγραπτες καταστάσεις είναι πλέον γνωστές και στις Βρυξέλλες, τόνισε, και επισήμανε ότι για την κυβερνητική διαρροή περί διάψευσης της δήλωσης Γιούροβα έμαθε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στέλνει μηνύματα σε δημοσιογράφους για να διαψεύσουν ότι η επίτροπος Διαφάνειας αναφέρθηκε στην Ελλάδα.
Η επίτροπος Γιούροβα και ο εκπρόσωπός της στο τακτικό μπρίφινγκ της Κομισιόν δεν διαψεύδουν, απλά αναφέρουν ότι δεν αναφέρθηκε ειδικά στη χώρα μας, αλλά γενικά στη χρηματοδότηση. Δεν αναφέρθηκε πράγματι ειδικά στην Ελλάδα, αλλά είπε για την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, επισήμανε ο κ. Κούλογλου. Έχουν έρθει σε πολύ δύσκολη θέση στην κυβέρνηση και έχουν προβεί σε διαμαρτυρίες για τις δηλώσεις της κ. Γιούροβα, σημείωσε.
Δεν διαψεύδει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Διαβάστε προσεκτικά τη δήλωση, τόνισε ο Στ. Κούλογλου. Σε κάθε περίπτωση, θα προσπαθήσουν, είπε ο κ. Κούλογλου, έτσι να το περάσουν... Με αυτή τη (νεότερη) δήλωση ήθελε με κάποιο τρόπο να τους καθησυχάσει αλλά και η ΕΕ και η Κομισιόν πρέπει να καταλάβουν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται την αλήθεια και όχι την προπαγάνδα και τη συγκάλυψη.

Με την πληροφόρηση που υπάρχει πλέον στις Βρυξέλλες είναι δύσκολο να επαναλάβουν τα ίδια με νέες λίστες δήλωσε ο ευρωβουλευτής.