ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Τα ΝΕΑ έχασαν το ΒΗΜΑ

Είναι απίστευτο, αλλά σήμερα «Τα ΝΕΑ» δεν έχουν καμία αναφορά στο πρωτοσέλιδό τους στο ζήτημα που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του Βήματος και της Δημοκρατίας για εσφαλμένα στοιχεία του ΕΟΔΥ σχετικά με τα κρούσματα.
Και είναι απίστευτο όχι μόνο γιατί αυτό είναι το Νο 1 πολιτικό θέμα, αλλά και γιατί πρόκειται για δημοσιογραφική επιτυχία του Βήματος που ανήκει στον ίδιο όμιλο. Follow up (και δικαίως) κάνουν σήμερα.. τα πρωτοσέλιδα της Δημοκρατίας (που μοιράστηκε την επιτυχία), της «Εφ.Συν.» και της Kontra.
Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα ασχολείται με την πανδημία μεν, αλλά με άλλα πράγματα: «Κορωνοϊός: Περισσότερες ελευθερίες για όσους εμβολιάζονται. Η Ευρώπη προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Από τις αεροπορικές πτήσεις ξεκινά η εφαρμογή των νέων κανόνων. Πού αλλού θα επεκταθεί. Νέο καθεστώς στην Ελλάδα σε τρεις φάσεις».
Στο κύριο άρθρο της δε, η εφημερίδα θυμήθηκε τη Σάμο: «Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από τη μέρα που το νησί της Σάμου βρέθηκε αντιμέτωπο με το μένος του Εγκέλαδου. Κι όμως, οι κάτοικοί του συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν στην καθημερινότητά τους τα 6,9 ρίχτερ, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους».
Μαθαίνουμε μάλιστα από τον Γιώργο Παπαχρήστο ότι δεν φταίει ο πρωθυπουργός -για το γεγονός ότι τους ξέφυγε η κατάσταση- αλλά οι υπουργοί: «Ο πρόεδρος Κυριάκος ακούει με ευλαβική προσοχή τους λοιμωξιολόγους οι οποίοι αποτελούν πλέον τον στενό πυρήνα της ενημέρωσής του για την πορεία του κορωνοϊού. Γιατί τους ακούει; Διότι σε όλη αυτή την ιστορία του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι οι μόνοι που επαληθεύτηκαν (αν εξαιρέσεις ότι έπεσαν έξω ως προς τον χρόνο έλευσης του δεύτερου κύματος): του ζητούσαν να λάβει έγκαιρα μέτρα, από τον Οκτώβριο συγκεκριμένα, εκείνος άκουσε τις εισηγήσεις των υπουργών του, και ιδού τώρα τα αποτελέσματα. Εκατόμβες μετράμε επί καθημερινής βάσεως».
Ο Μικροπολιτικός κάπως το πιάνει το θέμα βέβαια, αλλά από άλλη πτυχή: «Στην Κουμουνδούρου ειδικά πολιτικοποιούν το θέμα, σε σκληρή γραμμή διερεύνησης των όσων αναφέρουν τα δημοσιεύματα, και θα επαναφέρουν το αίτημά τους να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ευθύνες δεν είναι στους επιστήμονες αλλά στο επιτελικό κράτος και στην κυβέρνηση».
Το αρχικό συμπέρασμα παραμένει: τα ΝΕΑ αδιαφόρησαν για τη δημοσιογραφική επιτυχία του «μεσοτοιχία» ΒΗΜΑτος και μας δίνουν το δικαίωμα να υποθέσουμε πως αυτό γίνεται για πολιτικούς λόγους.
Γιάννης Αλμπάνης - Δημήτρης Κανελλόπουλος / e-tetradio