ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Η έντυπη ενημέρωση απειλείται άμεσα με αφανισμό

Ο Τύπος εκπέμπει σήμα κινδύνου  

Στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων ένας από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο ήταν αυτός της ενημέρωσης. Κυρίως της έντυπης. Εφημερίδες και περιοδικά έκλεισαν, χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στην ανεργία. Πολλοί από αυτούς έχασαν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα και αρκετοί δεν κατάφεραν ποτέ να επιστρέψουν..
στο επάγγελμα. Υποχρεώθηκαν να αλλάξουν δουλειά.
Ακόμη χειρότερο ήταν το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε. Τα σημεία πώλησης των εντύπων μειώθηκαν δραματικά. Πριν από την κρίση ήταν πάνω από 13.000 και σήμερα είναι λιγότερα από 5.000. Αυτό είχε συνέπεια την εξίσου δραματική μείωση των πωλήσεων των εντύπων, στην οποία συνέβαλε ουσιαστικά και η οικονομική δυσκολία των πολιτών.
Γι' αυτήν την κατάσταση η Πολιτεία δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα. Αντίθετα, με την αδράνειά της ευνόησε τη συγκέντρωση της έντυπης ενημέρωσης σε λίγα χέρια, ενώ στον χώρο της διακίνησης δημιουργήθηκε κατάσταση μονοπωλίου. Ο ανταγωνισμός, που υποτίθεται ότι διασφαλίζει η λεγόμενη ελεύθερη αγορά, έχει καταστεί νεκρό γράμμα.
Η κατάσταση που δημιούργησε η κρίση στην έντυπη ενημέρωση πάει να επαναληφθεί με χειρότερους όρους λόγω κορονοϊού. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι εφημερίδες και τα περιοδικά γράφονται και εκδίδονται πλέον με μεγάλη δυσκολία και πωλούνται με ακόμη μεγαλύτερη.
Τα σημεία πώλησης μειώνονται και αναμένεται να μειωθούν κι άλλο, οι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών ουσιαστικά νεκρώνουν τις πόλεις. Συνέπεια όλων αυτών είναι και η μείωση της διαφήμισης που αποφέρει σημαντικά έσοδα για τη λειτουργία και την επιβίωση του Τύπου.
Με δυο λόγια και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων στο αμέσως επόμενο διάστημα, η έντυπη ενημέρωση απειλείται άμεσα με αφανισμό. Αυτό συνιστά ανεπανόρθωτο πλήγμα για τη δημοκρατία. Η Πολιτεία επομένως πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για τη διάσωση του Τύπου.
Κατ' αρχάς να διευρύνει τα σημεία πώλησης εφημερίδων και περιοδικών. Και κατ' επέκταση να εφαρμόσει άμεσα -αν ήταν δυνατόν από χθες- ένα συνολικό σχέδιο ουσιαστικής, μακρόχρονης και πολύπλευρης ενίσχυσης του Τύπου, το οποίο θα επεξεργαστεί γρήγορα σε συνεργασία με τις δημοσιογραφικές ενώσεις. Κανένα έντυπο δεν πρέπει να κλείσει, καμία θέση εργασίας δεν πρέπει να χαθεί.
Είναι ζήτημα δημοκρατίας.

ΕφΣυν / Αποψη