ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Tα Ιουλιανά της ΕΡΤ

Με αφορμή την επέτειο των Ιουλιανών του 1965, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr και στη διεύθυνση ert.gr/arxeio ένα επεισόδιο από τη σειρά «20 χρόνια Επίκαιρα», παραγωγής 1990.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο επικεντρώνεται στην αρχή των γεγονότων, που έμειναν στην Ιστορία ως Ιουλιανά. Γίνεται αναφορά στην «αποστασία», την αποχώρηση του Σάββα Παπαπολίτη και ομάδας βουλευτών προσκείμενων σ’ αυτόν από την Ένωση Κέντρου και την επάνοδό τους, καθώς.. και στη ρήξη μεταξύ Γεωργίου Παπανδρέου και βασιλιά Κωνσταντίνου.
Παρακολουθούμε πλάνα των Επικαίρων από τα εγκαίνια της Λέσχης της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας, καθώς και από το διορισμό των νέων υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Ανδρέα Παπανδρέου και Γεωργίου Μυλωνά.
Επίσης, η παρουσιάστρια της εκπομπής, Ρένα Θεολογίδου, αναφέρεται στην υπόθεση «Ασπίδα», στην παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου και στο σχηματισμό της κυβέρνησης Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα.
Ακόμη, ο Αναστάσιος Πεπονής, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν Γενικός Διευθυντής του ΕΙΡ (Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας), εξιστορεί την προσωπική του εμπειρία, περιγράφοντας το επεισόδιο της ραδιοφωνικής μετάδοσης του μηνύματος - καταγγελίας του Γεωργίου Παπανδρέου.
Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις λαϊκές εκδηλώσεις υπέρ του Γεωργίου Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε το στέλεχος της Αριστεράς, Σωτήρης Πέτρουλας, στην καταψήφιση της κυβέρνησης Νόβα και στις δύο κυβερνήσεις που ακολούθησαν: του Ηλία Τσιριμώκου και του Στέφανου Στεφανόπουλου.
Παράλληλα, προβάλλονται σχετικά αποσπάσματα από τα Επίκαιρα.
Τέλος, στην εκπομπή προβάλλονται ταινίες Επικαίρων με άλλα θέματα εκείνης της εποχής, όπως οι πρώτες πειραματικές εκπομπές της τηλεόρασης, η δενδροφύτευση στην Αττική και η διασκέδαση των Ελλήνων.
Το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στα Ιουλιανά, εκτός από το συγκεκριμένο ψηφιοποιημένο επεισόδιο, εμπλουτίζεται και από μιαψηφιακή συλλογή με φωτογραφίες των γεγονότων της περιόδου, όπως τα κατέγραψε με το φακό του ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας.