ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Fake news και δεοντολογία στη πράξη

Τα “fake news” ή αλλιώς «ξέπλυμα» μιας είδησης αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των πολιτών της χώρας και συχνά-πυκνά και μέρος της κοινότητας των δημοσιογράφων.
Παρά το γεγονός ότι αποτελεί υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου η διασταύρωση της πληροφορίας, στις σημερινές συνθήκες εργασίας πολλοί είναι θύματα παραπληροφόρησης.
Με τη ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου και την ανυπαρξία ελέγχου από την Πολιτεία, πολλές..
«πειρατικές» ιστοσελίδες λειτουργούν αντιγράφοντας αληθινές ειδήσεις από έγκυρα μέσα, προκειμένου να ενσωματώσουν και άλλες “ειδήσεις” με γεγονότα που ουδέποτε συνέβησαν. Ωστόσο στο υποσυνείδητο του κοινού λαμβάνονται ως αληθινές.
Επίσης, στην απέλπιδα προσπάθειά τους για την προσέλκυση «χτυπημάτων» (clicks) σε ιστοσελίδες του διαδικτύου προβάλλονται τίτλοι και φωτογραφίες που δεν συνάδουν με την ουσία του δημοσιογραφικού έργου.
Πρόσφατο άλλωστε  είναι το παράδειγμα από ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ στις 20.11.2017. Ακέφαλα πτώματα τροχαίων, προβολή βίντεο, φωτογραφιών που περιέχουν σχεδόν πορνογραφικό υλικό, τίτλοι που προσβάλλουν ανθρώπινα δικαιώματα και θεματολογία που συχνά αποτελεί προϊόν έριδας μεταξύ εκδοτικών συμφερόντων, ραδιοφωνικές εκπομπές που προωθούν τον διχασμό της κοινής γνώμης για γεγονότα δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με αυτά που πραγματικά απασχολούν τους πολίτες ή αποκρύπτουν από τους πολίτες σημαντικά θέματα, όπως και δημοσιεύματα που αναπαράγουν -χωρίς δημοσιογραφικό έλεγχο- υλικό από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατακλύζουν τον Τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο.
Οι σύνεδροι του 8ου Τακτικού Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ προτείνουν τη δημιουργία Επιτροπής Δεοντολογίας με σκοπό την καταγραφή, σε ετήσια βάση, αυτού του υλικού.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα προτείνει γενικές οδηγίες προς τους δημοσιογράφους έτσι ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο σχετικά δημοσιεύματα.
Επίσης οι σύνεδροι του 8ου Τακτικού Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ σε σχετικό ψήφισμά τους αναφέρουν:
Ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι οφείλουμε να καταδείξουμε ότι ούτε είμαστε διατεθειμένοι να συντηρούμε αυτή την κατάσταση, ούτε την υποκρύπτουμε.
Το Γενικό Συμβούλιο θα εισηγείται σχετική ετήσια έκθεση και με ευθύνη του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ θα εκδίδονται οι γενικές οδηγίες προς τα μέλη των Ενώσεων.
Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας, δεν θα έχει καταγγελτικό χαρακτήρα αλλά συμβουλευτικό: θα εντοπίζει τις δημοσιογραφικές αυθαιρεσίες σε γενικό πλαίσιο και ουδεμία σχέση θα έχει με τα Πειθαρχικά Όργανα των Ενώσεων, που έχουν άλλο έργο και ρόλο.
Η ΠΟΕΣΥ έχει εδώ και πολλά χρόνια προβάλλει τη δημιουργία Κώδικα Δεοντολογίας. Είναι καιρός να προχωρήσει ένα ακόμα βήμα στη εφαρμογή του.