ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Tζιτζικώστας; Δεν μπορεί να μιλάτε σοβαρά

Γράφει ο Ανδρέας Πετρουλάκης

Στην αρχή, ειλικρινά, το θεώρησα σχεδόν αστείο. Μία περιθωριακή υποψηφιότητα ενός νεαρού, φιλόδοξου πολιτικού που ήθελε να καταγράψει παρουσία, όπως τόσες άλλες που ακούσαμε αυτές τις μέρες και δεν θα ξανακούσουμε. Όμως σιγά-σιγά το αστείο παγώνει. Φαίνεται ότι η υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα συζητείται στα σοβαρά από ένα κομμάτι των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ως μία καλή περίπτωση για την αρχηγία, και ήδη εμφανίστηκαν κάποιοι θερμοί υποστηρικτές του, ακόμα και μεταξύ των βουλευτών. Η πρώτη σκέψη που κάνει κανείς είναι αν είναι τόσο απελπιστικά τα πράγματα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο- δεν έχω καν εμπεριστατωμένη γνώμη για αυτόν. Ακόμα όμως και αν πρόκειται για τον νέο Αντενάουερ, το πολίτευμά μας λέγεται Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και η Βουλή είναι το κέντρο της πολιτικής μας ζωής, εκτός αν το έχουμε ξεχάσει. Οι πολιτικές μάχες των κομμάτων και των αρχηγών τους πρέπει να δίδονται κατ’ εξοχήν στο Κοινοβούλιο και όχι στα.. τηλεοπτικά παράθυρα, τις κομματικές συνάξεις ή τα μπαλκόνια. Ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει δικαίωμα να εισέλθει στη Βουλή ως βουλευτής πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή πριν τον Μάιο του 2019. Που σημαίνει ότι ο επίδοξος αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος για μία τετραετία θα είναι εξωκοινοβουλευτικός, και ασφαλώς απών από τις κοινοβουλευτικές μάχες που θα δίνει το κόμμα του στο μέρος που δίνονται οι μάχες σε αυτό το πολίτευμα. Η επίκληση προηγουμένων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ατυχής- πάντα αφορούσαν μικρά χρονικά διαστήματα.
Αυτός που εμφανίζεται ως αντιΤσίπρας πού ακριβώς θα αντιμετωπίζει τον Τσίπρα για τέσσερα χρόνια, στο πεζοδρόμιο; Και αυτό για την περίπτωση που γίνουν εκλογές μετά τον Μάιο του 2019, γιατί αν γίνουν νωρίτερα, για παράδειγμα τον Ιανουάριο του ‘19, τότε ο αντιΤσίπρας είναι πιθανόν να πρωτοδεί τον Τσίπρα στα έδρανα της Βουλής το 2023. Και ο μεν φιλόδοξος κ. Τζιτζικώστας τότε θα είναι μόνο 46 ετών και με όλο το μέλλον μπροστά του, η Νέα Δημοκρατία όμως θα έχει καταγράψει παγκόσμιο ρεκόρ γραφικότητας και αντικοινοβουλευτισμού, έχοντας επί επτά έτη ακέφαλη κοινοβουλευτική ομάδα. Εκτός αν έχουν στο μυαλό τους, αυτό το κόμμα που αυτοαποκαλείται πυλώνας των θεσμών, να προκαλέσει πρόωρες εκλογές για να χώσει τον αρχηγό του στη Βουλή μόλις λήξει το ασυμβίβαστο. Μέχρι τότε, σε συζήτηση αρχηγών κομμάτων εκείνος θα μπορεί να συζητεί με τον κ. Καρατζαφέρη, τον κ. Λαφαζάνη, τον επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους υπόλοιπους εξωκοινοβουλευτικούς αρχηγούς.
Ελπίζω να καταλάβουν στη Ν.Δ. ότι τυχόν υπερψήφιση, ή έστω δυναμική καταγραφή του Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης στη διαδικασία εκλογής Προέδρου θα είναι προσβολή στους θεσμούς της Δημοκρατίας μας. Θα είναι ευθεία περιφρόνηση του Κοινοβουλευτισμού. Επιπλέον, θα είναι κακό του κεφαλιού τους, γιατί μόνο το μήνυμα της απελπισίας, του αδιεξόδου και της ηττοπάθειας θα εκπέμψουν πάλι, όπως όταν κατέβηκαν με υπηρεσιακό Πρόεδρο, αλλά αυτό αφορά εκείνους. Όλους εμάς τους υπόλοιπους μας ενδιαφέρει η ομαλή λειτουργία των θεσμών, δηλαδή, μεταξύ άλλων τα κόμματα εξουσίας να έχουν κανονικούς αρχηγούς.

 - από το protagon.gr