ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι και βουλευτικά sms

Άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, είχαν το προεδρείο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μετά από πρόσκληση του ΠτΒ.
Αφορμή ενστάσεις που διατυπώθηκαν από μερίδα βουλευτών σχετικά με παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους μέσω της δημοσίευσης φωτογραφιών σε προσωπικές στιγμές τους στο καφενείο και το εντευκτήριο της Βουλής, καθώς και για περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζεται το περιεχόμενο sms και mail βουλευτών.
Η ΕΦΕ τόνισε πως κατά κανόνα τα μέλη της τηρούν απαρέγκλιτα τον κώδικα δεοντολογίας, όσοι μάλιστα δεν συμμορφώνονται αντιμετωπίζουν τις εκ του καταστατικού προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές.
Στο συγκεκριμένο θέμα που προέκυψε σχετικά με την ιδιωτικότητα των βουλευτών, η ΕΦΕ επεσήμανε ότι τα προβλήματα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς και παράβασης του Κανονισμού που προστατεύει την ιδιωτικότητα των βουλευτών τηρούνται κατά γράμμα από όλα τα μέλη της, σε αντίθεση με δημοσιογράφους, μέλη άλλων Ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων και μελών.. της ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι προβαίνουν κατά κόρον στη λήψη βίντεο και φωτογραφιών κατά πλήρη παράβαση όχι μόνο της ιδιωτικότητας των βουλευτών αλλά και της δεοντολογίας, διαπράττοντας επιπλέον αντιποίηση επαγγέλματος. Περαιτέρω, η ΕΦΕ τόνισε πως η χρήση των φωτογραφιών των φωτορεπόρτερ τυγχάνουν αυθαίρετης παρέμβασης από μέσα ενημέρωσης, τα οποία απομονώνουν και προβάλλουν κατά το δοκούν αποσπασματικά τμήματα των φωτογραφιών, χωρίς σχετική άδεια των φωτορεπόρτερ, με αποτέλεσμα να προκύπτει ενδεχομένως προσβολή της ιδιωτικότητας των βουλευτών από αυτή τη συγκεκριμένη χρήση, που δεν θα προέκυπτε από την δημοσίευση χωρίς παρεμβάσεις στις αντίστοιχες φωτογραφίες.
Κατόπιν αυτών, η ΕΦΕ κάλεσε και τα παριστάμενα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να προβούν από κοινού σε σχετική ανακοίνωση για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων δεοντολογίας και τη μη αντιποίηση επαγγέλματος. Ωστόσο, η πρόταση της ΕΦΕ δεν βρήκε ανάλογη ανταπόκριση από την πλειοψηφία των παρισταμένων μελών της ΕΣΗΕΑ, τα οποία διατύπωσαν την άποψη πως αρκούν οι κανόνες αυτορρύθμισης...