ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Βαρύ πλήγμα στο κύρος του «Made in Germany»...

...από το σκάνδαλο μεγατόνων της Volkswagen

Το σκάνδαλο των κινητήρων ντίζελ του ομίλου Volkswagen έχει λάβει ανυπολόγιστες διαστάσεις από χθες, όταν ο γερμανικός κολοσσός παραδέχθηκε ότι περί τα 11 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως είναι πιθανόν να είναι εξοπλισμένα με το επίμαχο λογισμικό εξαπάτησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων και το οποίο ανακαλύφθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η μετοχή της Volkswagen υποχωρεί και σήμερα κατά 4% κατά την έναρξη της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτης, αφού καταβαρθρώθηκε κατά τη χθεσινή ημέρα χάνοντας το 19,82% και συνολικά το 35% της αξίας της τις δύο τελευταίες ημέρες.
Η τεράστια αυτή πτώση, που ισοδυναμεί με την «εξαέρωση» 25 δισεκατομμυρίων ευρώ κεφαλαιοποίησης, παρέσυρε και τις μετοχές άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Γνωρίζω κάθε βίδα των αυτοκινήτων μας!»
Στο τέλος της χθεσινής ημέρας, ο επικεφαλής του ομίλου, ο επονομαζόμενος «κύριος Ποιότητα»,..
ο Μάρτιν Βίντερκορν, ζήτησε συγγνώμη δηλώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και υποσχέθηκε να ρίξει φως στην υπόθεση, διαψεύδοντας εμμέσως τις φήμες για άμεση αποπομπή του.
Γνωστός για την τελειομανία του, ο χαρισματικός Μάρτιν Βίντερκορν, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας από το 2007, ήταν πάντα ο φόβος και ο τρόμος των μηχανικών του όταν επιθεωρούσε προσωπικά κάθε νέο μοντέλο πριν από τη διάθεσή του στην αγορά.
«Γνωρίζω κάθε βίδα των αυτοκινήτων μας!», υπερηφανευόταν να λέει. Μία δήλωση που μπορεί να τού γυρίσει μπούμερανγκ όταν θα εξετασθούν οι προσωπικές ευθύνες στο σκάνδαλο.

Σκάνδαλο παγκοσμίων διαστάσεων
Η Volkswagen παραδέχθηκε ότι οι εσωτερικές έρευνες έδειξαν ότι το επίμαχο λογισμικό είναι εγκατεστημένο και σε άλλα οχήματα του ομίλου, κατά συνέπεια το σκάνδαλο δεν αφορά μόνο τα οχήματα της Volkswagen και της Audi, αλλά εν δυνάμει και αυτοκίνητα Skoda και Seat.
Το σκάνδαλο αφορά όλους τους κινητήρες ντίζελ τύπου EA189, έναν αριθμό 11 εκατομμυρίων οχημάτων στον κόσμο, που αντιστοιχεί στον όγκο των ετήσιων πωλήσεων του ομίλου που εκθρόνισε πρόσφατα από την πρώτη θέση την Toyota.
Στο Βερολίνο, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από την εταιρεία που αποτελεί το καμάρι της γερμανικής βιομηχανίας «απόλυτη διαφάνεια».
Σειρά ποινικών ερευνών έχει ήδη ανοίξει στις ΗΠΑ, από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, και από το υπουργείο Δικαιοσύνης της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Η Νότια Κορέα θα διεξαγάγει ελέγχους , όπως και η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, που ανακοίνωσαν την έναρξη ερευνών.


Βαριά πρόστιμα και δέσμευση 6,5 δισ. ευρώ
Η Volkswagen , η οποία είναι πιθανόν να κληθεί να καταβάλει μέχρι και 18 δισεκατομμύρια δολάρια πρόστιμο μόνο στις ΗΠΑ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος της απόσυρσης οχημάτων και των δικαστικών διαδικασιών, είναι αναγκασμένη να προβλέψει ποσόν ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ισολογισμό του τρίτου τριμήνου, υπονομεύοντας την κερδοφορία του ομίλου που έχει κύκλο εργασιών 200 δισεκατομμυρίων ευρώ και απασχολεί 600.000 εργαζόμενους.
Επισήμως, η ολομέλεια του Συμβουλίου Εποπτείας θα συνέλθει την Παρασκευή για να παρατείνει το συμβόλαιο του Μάρτιν Βίντερκορν, ωστόσο οι αμφιβολίες επ΄αυτού έχουν πληθύνει από χθες.
Ηδη στη Γερμανία υπάρχουν ανησυχίες για την αμαύρωση του «Μade in Germany» και τις συνέπειες που θα έχει το σκάνδαλο για το σύνολο της γερμανικής βιομηχανίας, την ατμομηχανής της γερμανικής οικονομίας και τις γερμανικές εξαγωγές.

Τη νομική φίρμα που εκπροσώπησε τη BP στην
τραγωδία του Κόλπου του Μεξικού προσέλαβε η VW
Tη νομική φίρμα Kirkland & Ellis LLP για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο με τις «μαϊμού» εκπομπές ρύπων προσέλαβε η Volkswagen, όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Η συγκεκριμένη νομική φίρμα ηγήθηκε της εκπροσώπησης της BP στις διώξεις που αντιμετώπιζε απ' την πετρελαϊκή τραγωδία του Deepwater Horizon που κόστισε τη ζωή 11 ανθρώπων και προκάλεσε τη χειρότερη πετρελαϊκή μόλυνση στην αμερικανική ιστορία.
Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο του 2012 η BP συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή της για 14 κατηγορίες και να πληρώσει 4 δισ δολ. προκειμένου να εκπέσουν οι ποινικές διώξεις. Τον περασμένο Ιούλιο η BP έκλεισε ουσιαστικά την υπόθεση συμφωνώντας να καταβάλει το ποσό ρεκόρ των 18,7 δισ δολ. ώστε να αποσυρθούν τόσο οι ομοσπονδιακές όσο και οι πολιτικές αγωγές που είχαν γίνει.

- πηγή: protothema