ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Le Monde: To μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα

Δεν έχει ξαναγίνει! H γαλλική εφημερίδα με 15σελιδο αφιέρωμα της στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας! Θεωρεί ότι η ελληνική κρίση αναδεικνύει τα ελαττώματα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την αδιαλλαξία μέρους της γερμανικής δεξιάς, ενώ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την Ευρώπη σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδος.
Το πολυσέλιδο αφιέρωμα της Le Monde δίνει την εντύπωση ότι η εφημερίδα ανησυχεί για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος και παίρνει εμμέσως πλην σαφώς θέση υπέρ της παραμονής της Ελλάδος στην Ευρωζώνη.
Δεν είναι τυχαία η πρωτοσέλιδη συνέντευξη του γνωστού οικονομολόγου Τομά Πικετι υπέρ του βέτο της Γαλλίας για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη. O Πικετί τάσσεται υπέρ της υποστήριξης της Γαλλίας έναντι της Ελλάδος. Σε ερώτηση πως κρίνει τη στάση Ολάντ που φαίνεται να κρύβεται πίσω από τη Μέρκελ, ο Πικετί θεωρεί ότι ο Ολάντ θα πρέπει να θέσει βέτο στην έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να εξετασθεί η.. αναδιάρθρωση του χρέους εφόσον έχουν οι εταίροι προδώσει την υπόσχεση του Νοεμβρίου του 2012.
Σε δεύτερη ερώτηση κατά πόσο ένα τέτοιο βέτο ίσως αποδειχθεί αδύναμο με συνέπεια η Ελλάδα να πάθει ασφυξία ο Πικετί υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αν συνεχίσει η Ευρώπη να τηρεί μια άνευρη στάση και αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ θα πάει πιο κοντά στη Ρωσία. Καταλήγοντας ο Πικετί υποστηρίζει ότι «έχουμε να κάνουμε με μαθητευόμενους μάγους που πιστεύουν ότι με την έξοδο της Ελλάδος θα πειθαρχηθεί και θα σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη».
- απόσπασμα από κείμενο της Mαρίας Δεναξά στο fb