ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

Τι αναφέρει το ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών

Ο Τσακαλώτος νέος υπουργός Οικονομικών

Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να  μαζέψει τους πολιτικούς αρχηγούς στο ίδιο τραπέζι και να υπογράψουν κοινό ανακοινωθέν.
Το ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας ως αποτέλεσμα της σύσκεψης των αρχηγών έχει τέσσερις άξονες και εκφράζει τη σύγκλιση όλων, πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ο πρωθυπουργός εξουσιοδοτείται να κάνει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους πάνω στους συγκεκριμένους άξονες διατηρώντας ταυτόχρονα ανοιχτή γραμμή  με τους αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώνει για την πορεία των συζητήσεων. Tονίζεται πως άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. Την ίδια ώρα νέος υπουργός Οικονομικών, μετά την παραίτηση Βαρουφάκη, αναλαμβάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος:..
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
- Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
- Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
- Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
- Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»