ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Γιατί δηλώνει χαρούμενος ο Τσίπρας;

Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής τα μεσάνυχτα της Τρίτης υπήρξε καταιγισμός δηλώσεων με «μαύρα» σενάρια από Ευρωπαίους ηγέτες, θεσμούς κλπ που έστελναν πανομοιότυπα τελεσίγραφα και προέβλεπαν μόνο καταστροφή και Grexit ζητώντας παράδοση άνευ όρων...
Στο τέλος βγήκε κι ο Αλέξης Τσίπρας που δήλωσε χαρούμενος διότι από τις τοποθετήσεις των συναδέλφων του συνειδητοποίησε, λέει, ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δοθεί λύση.
Από που αντλεί αυτή την αισιοδοξία ο έλληνας πρωθυπουργός μάλλον είναι κάτι που μόνο αυτός και οι στενοί συνεργάτες του γνωρίζουν. Γιατί όσοι είδαν τις δηλώσεις των «εταίρων μας» κατάλαβαν εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που είπε ο Τσίπρας. Δηλαδή ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν άλλο στους κόλπους της ΕΕ ένα «αντάρτικο» από μια κυβέρνηση της Αριστεράς που πάει κόντρα στις πολιτικές λιτότητας και που εν καιρώ σιγουρα θα «μολύνει» και  άλλους στην..
 Ευρώπη... Mάλιστα οι «εταίροι», που απαιτούν ένα σκληρότατο μνημόνιο, είναι πανέτοιμοι -και με λεπτομερέστατο σχέδιο- να μας βγάλουν από την ΕΕ. Μάλιστα το σχέδιο το έδειξαν και στον έλληνα πρωθυπουργό. Και φυσικά για να επιβεβαιώσουν τις απειλές τους μας πάνε την Κυριακή σε μία Σύνοδο Κορυφής των 28 κρατών - μελών της ΕΕ. Προφανώς ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος γιατί έτσι οφείλει να είναι αυτές τις κρίσιμες ώρες, αν και δεν αποκλείεται να έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του...

 Οι δηλώσεις
  • Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της. Βασική κατεύθυνση μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Δίκαιες μεταρρυθμίσεις, επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, ισχυρό επενδυτικό πακέτο επενδύσεων, έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα η διαδικασία θα είναι ταχύτατη. Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια έχοντας ως όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής. Προοπτική εξόδου από την κρίση. Είμαι χαρούμενος διότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να δοθεί λύση.
  • Ανγκελα Μέρκελ: Περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει την πλήρης πρότασή της την Πέμπτη, για να γίνουν οι αξιολογήσεις Οι απαιτήσεις των άλλων όχι μόνο δεν έχουν περιοριστεί από το δημοψήφισμα, αλλά έγιναν πιο πιεστικές. Ύστερα από τις συζητήσεις, θεωρούμε πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει η βούληση απ όλους να προστατέψουμε το ευρώ. Λάβαμε σοβαρά το ότι ο κ. Τσίπρας θα υποβάλει αίτημα για νέο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε ώστε να δούμε εάν θα υπάρχει βάση για διαπραγματεύσεις. Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι την Πέμπτη. Πρέπει να είναι λεπτομερείς. Πρέπει να έχουμε ένα πολυετές πρόγραμμα. Πρέπει να μπει η Ελλάδα σε μία πολυετή κατάσταση...
  • Φρ. Ολάντ: Απόψε δεν μπορούσαμε να λάβουμε απόφαση. Είναι εφικτή μια συμφωνία. Η σύνοδος ήταν απαραίτητη για να ξαναξεκινήσει ο διάλογος μετά το δημοψήφισμα, είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Το διακύβευμα είναι η θέση της Ελλάδας σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη. Η Γαλλία θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η απάντηση πρέπει να δοθεί από την Ελλάδα, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Η πρόταση πρέπει να γίνει αύριο το πρωί.
  • Τουσκ: Αποφασίσαμε ότι χρειαζόμαστε δύο πλαίσια για την Κυριακή. Θα πραγματοποιηθεί μία Σύνοδος των 28 κρατών - μελών, αλλά ίσως και μία μικρότερη Σύνοδος των κρατών της Ευρωζώνης. Δεν αποκλείουμε το «μαύρο» σενάριο, να μην υπάρξει συμφωνία.
  • Γιούνκερ: Ανοιχτό και το σενάριο του Grexit. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο. "Είπα στην κυβέρνηση ότι έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο, όχι τώρα. Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις μέχρι τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής."
  • Ρέντσι: Ελπιζω ότι θα είναι ένα happy end. H κατάσταση για την Ελλάδα είναι επέιγουσα, θα περιμένουμε τις προτάσεις Τσίπρα την Κυριακή. Την Κυριακή θα έχουμε νέα Σύνοδο Κορυφής των 28. Πρέπει να επενδύσουμε σε μια διαφορετική ιδέα για την Ευρώπη, όχι μόνο στη λιτότητα. Νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία.