ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Οι εργαζόμενοι σε ειδησεογραφικά sites είναι συντάκτες!

Τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών (ώρα 9:00, κτίριο 9, αίθουσα 14) η τακτική δικάσιμος με κατηγορούμενο το site «dealnews» και κατήγορο συντάκτη του που δούλευε 6ήμερο, 8ώρο για 450 ευρώ «μαύρα» και ο οποίος απολύθηκε τον Μάρτιο του 2011, λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του σε γενική απεργία στις 23/2/11 (βλ. εδώ).
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ήδη αποφανθεί το τμήμα ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών με απόφαση του στις 23/2/12, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίστηκε η εξαρτημένη φύση της εργασίας του εσωτερικού συντάκτη σε δημοσιογραφικές ιστοσελίδες και επομένως αποφασίστηκε ότι ο απολυμένος συντάκτης θα έπρεπε να πληρώνεται με βάση τα οριζόμενα στις συμβάσεις εργασίας που υπογράφουν (ή θα έπρεπε να υπογράφουν, παρά τις.. κυβερνητικές και εργοδοτικές απαιτήσεις περί του αντιθέτου…) οι ενώσεις συντακτών με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.
Το ίδιο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του εργαζόμενου να θεωρηθεί άκυρη η απόλυση του από το site για συνδικαλιστικούς λόγους, δεχόμενο τη «μαγική εικόνα» των αφεντικών, που υποστηρίζει ότι στα ειδησεογραφικά sites (και γενικότερα στα κάτεργα του τριτογενή τομέα) δεν υπάρχει ο εκβιασμός της απόλυσης για όποιον απεργήσει ή απαιτήσει τα δικαιώματα του και ότι απολύσεις γίνονται μόνο για λόγους παραγωγικότητας.
-διαβάστε εδώ περισσότερα