ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Αποχώρηση της διεύθυνσης ζητούν οι εργαζόμενοι της Libération

Σε κρίση έχει περιέλθει μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Γαλλίας, η Libération, καθώς σχεδόν το σύνολο του προσωπικού της είναι αντίθετο στα σχέδια λιτότητας της διεύθυνσης που προβλέπουν μείωση των μισθών και ζητά την αποχώρησή της, ώστε να εφαρμοστεί ένα πραγματικό σχέδιο ανάπτυξης κι ένα νόμιμο και αξιόπιστο σχέδιο περικοπών.
Χθες, το 90% των εργαζόμενων στη Λιμπερασιόν ψήφισε υπέρ της αποχώρησης του Νικολά Ντεμοράν και του Φιλίπ Νικολά ώστε «να καταστεί δυνατή η εφαρμογή ενός πραγματικού σχεδίου ανάπτυξης κι ενός νόμιμου και αξιόπιστου σχεδίου περικοπών».
Η ψηφοφορία, στην οποία πήραν μέρος 216 από τους 290 εργαζόμενους στην εφημερίδα, κατέληξε.. 
με 187 ψήφους (89,9%) υπέρ της αποχώρησης των δύο συνδιευθυντών έκδοσης.
Η διεύθυνση της εφημερίδας αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη μια ενημερωτική συνεδρίαση.
Έπειτα από τρία χρόνια ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, η Λιμπερασιόν παρουσίασε ζημία σχεδόν ενός εκατ. ευρώ το 2013, εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι Ντεμοράν και Νικολά. Επιπλέον, η εφημερίδα πρέπει να αποπληρώσει ένα δάνειο ύψους 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης η διεύθυνση, η οποία υπογράμμισε ότι «δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση των θέσεων εργασίας», παρουσίασε ένα σχέδιο περικοπών δαπανών το οποίο προβλέπει μια «προσωρινή» μείωση των μισθών, εθελούσιες εξόδους και αλλαγή συμβάσεων σε μερικής απασχόλησης, επισημαίνουν οι δύο συνδιευθυντές.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τη διεύθυνση προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 4 εκατ. ευρώ, «από τα οποία τα 2 εκατομμύρια θα προέλθουν από τη μισθοδοσία», που ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ το χρόνο. Πρόκειται δηλαδή για μια μείωση μισθών 10%, κλιμακωτά, μεγαλύτερη για τους πιο υψηλόμισθους και μικρότερη για τους πιο χαμηλόμισθους.
- πηγή: enet