ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Βόμβα στα θεμέλια των συλλογικών συμβάσεων



«Κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο χρέος ούτε τα ελλείμματα της χώρας. Εξυπηρετεί συγκεκριμένα εκδοτικά και τραπεζικά επιχειρηματικά συμφέροντα». Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά την υπαναχώρηση της τρόικας στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και έπειτα από υπόδειξη ορισμένων επιχειρηματιών στην Αθήνα.
Με αφορμή τις αμοιβές δημοσιογράφων και τραπεζοϋπαλλήλων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις η τρόικα, σύμφωνα με την καταγγελία του προέδρου της ΓΣΕΕ, έθεσε ξανά χθες το ζήτημα των μισθών σε κάθε μια επιχείρηση.
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας αν οι εργαζόμενοι ή ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης δεν ανήκουν στην αντίστοιχη εργατική ή εργοδοτική ένωση, τότε οι πρώτοι θα λαμβάνουν το βασικό μισθό και η επιχείρηση θα απαλλάσσεται της υποχρέωσης να καταβάλλει στο προσωπικό τον κλαδικό (ενιαίο) μισθό!.. Η υποχρέωσή της προς το προσωπικό θα εξαντλείται στις..κατώτατες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη (τη σύμβαση της ΓΣΕΕ).
Υπό αυτή την έννοια βέβαια όλες οι εργοδοτικές ενώσεις θα διαλυθούν, ώστε να μην υπογράφονται συμβάσεις και οι επιχειρήσεις να μην πληρώνουν υψηλότερους -στο ύψος των κλαδικών συμβάσεων- μισθούς με αποτέλεσμα κάθε σύστημα διαπραγμάτευσης να καταρρεύσει.
Παράλληλα, η σύμβαση της ΓΣΕΕ (740 ευρώ) υπονομεύεται, καθώς οι νέοι έως 25 ετών θα πληρώνονται με -20%, και μάλιστα για δύο έτη.
Η σχετική «παραγγελία» της τρόικας εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 5ης δόσης. «Είμαι αντίθετη στο να αλλάξει κάτι», φέρεται να απάντησε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.