ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Το αθλητικό του Πήγασου υπέκυψε στις απειλές - Περικοπές και στην Εξέδρα του ΔΟΛ





Σιωπηρά, μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης, το σύνολο σχεδόν των αθλητικών συντακτών στο συγκρότημα Μπόμπολα υπέκυψε στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας («όποιος δεν συμφωνεί μπορεί να περάσει από το λογιστήριο») και δήλωσαν τα ρεπό που τους ζητούνταν συναινώντας ουσιαστικά στην εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν στην ενοποίηση των αθλητικών τμημάτων όλου του ομίλου και τη δημιουργία ενός αθλητικού newsroom, την περικοπή των επιμισθίων και τη μείωση της αμοιβής για εργασία την Κυριακή σε 75% έναντι 175%, με παράλληλη χορήγηση ενός ρεπό στη διάρκεια της εβδομάδας.
Την ίδια ώρα η διοίκηση του ΔΟΛ ανακοίνωσε περικοπές στην εφημερίδα ΕΞΕΔΡΑ. Η εταιρία αποφάσισε να μειώσει το κόστος ξεκινώντας από τα κυριακάτικα. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι πλέον στα κυριακάτικα δεν θα καταβάλλεται η προσαύξηση στο μεροκάματο (75% αντί 175%) και ότι θα δίνεται ένα επιπλέον ρεπό. Ζητήθηκε μάλιστα, αν είναι δυνατό, να μην παίρνουν (κάποιες φορές) και το ρεπό!
Να σημειώσουμε ότι για τους εργαζόμενους στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έχουν κοπεί ήδη δύο Κυριακές το μήνα...
Σχετικά με τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα στο συγκρότημα του Μπόμπολα και συγκεκριμένα στην εφημερίδα Goal News, στον Σέντρα FM και στο αθλητικό τμήμα του Έθνους άκρως διαφωτιστική είναι και η.... επιστολή του εκπροσώπου των συντακτών της Ημερησίας Γιώργου Παυλόπουλου. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:


«Συνάδελφοι,
σας μεταφέρω εν συντομία τα όσα έχουν διαδραματιστεί στην εφημερίδα Goal News και, κατ’ επέκταση, στον Σέντρα FM και το αθλητικό τμήμα του Έθνους.
Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, η ιδιοκτησία μετέφερε στους εργαζόμενους, δια του εκδότη και των διευθυντών της εφημερίδας, την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τρεις αλλαγές: την ενοποίηση των αθλητικών τμημάτων όλου του ομίλου και τη δημιουργία ενός αθλητικού newsroom, την περικοπή των επιμισθίων και τη μείωση της αμοιβής για εργασία την Κυριακή σε 75% έναντι 175%, με παράλληλη χορήγηση ενός ρεπό στη διάρκεια της εβδομάδας.
Ο εκπρόσωπος, ως όφειλε, κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τίποτε και να μην δώσουν ρεπό, προτού χειριστεί το θέμα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Εκείνο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις “ρυθμίσεις” παράνομες, που συνιστούν κατάφωρη παράβαση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και ζήτησε από τους εργαζόμενους να μην συναινέσουν. Κάλεσε, επίσης, τον κ. Φώτη Μπόμπολα να μην επιμείνει στις μονομερείς ρυθμίσεις και, ως αντιπρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, να συμβάλλει για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με ισχύ σε όλο τον κλάδο.
Πράγματι, επί δύο σχεδόν εβδομάδες, γίνονταν συνεχείς διαπραγματεύσεις, επαφές με την ιδιοκτησία και συνελεύσεις επί συνελεύσεων, παρουσία μελών του ΔΣ. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, μίλησε αυτοπροσώπως στους εργαζόμενους και ο ίδιος ο Φ. Μπόμπολας, ζητώντας τους να συναινέσουν. Ωστόσο, παρά τα ερωτήματα που δέχθηκε, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι σε περίπτωση που οι νέες “ρυθμίσεις” γίνουν δεκτές, θα εγγυηθεί τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, έστω για το 2011. Επίσης, δεν απάντησε στο ερώτημα εάν θα υπάρξουν και νέες μειώσεις αποδοχών.
Τελικώς, την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, το αίτημα αποδοχής των νέων “ρυθμίσεων” τέθηκε από τους διευθυντές στους εργαζόμενους υπό μορφήν τελεσιγράφου: “Το σύστημα αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου, οπότε πρέπει όλοι να δώσετε τις ημέρες των ρεπό που θα αντικαταστήσουν το τμήμα της αμοιβής για την κυριακάτικη εργασία που θα περικοπεί. Όποιος δεν συμφωνεί μπορεί να περάσει από το λογιστήριο” (sic).
Ακολούθησε, την Τρίτη το απόγευμα, παρουσία αρκετών μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, νέα θυελλώδης συνέλευση των εργαζομένων στο Goal και τα αθλητικά τμήματα. Τα μέλη του ΔΣ ζήτησαν για μια ακόμη φορά από τους εργαζόμενους να μην συναινέσουν, καθώς έτσι καταργείται ντε φάκτο η ΣΣΕ, ενώ θα ανοίξουν τον δρόμο για νέες, ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις, μιας και δεν δίνεται καμία εγγύηση από την πλευρά της εργοδοσίας. Δεσμεύτηκαν δε ότι σε περίπτωση απολύσεων, η απάντηση θα είναι άμεση και ομόφωνη.
Επισήμως, δεν ελήφθη καμία απόφαση από τη συνέλευση. Ωστόσο, σιωπηρά, μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης, το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων του Goal έδωσε ρεπό, συναινώντας ουσιαστικά στην εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων.
Σημειώνω, επίσης, ορισμένες κρίσιμες εξελίξεις των τελευταίων ημερών:
Η περικοπή της αποζημίωσης για την κυριακάτικη εργασία από το 175% στο 75% αποτελεί μια από τις βασικές διεκδικήσεις της ΕΙΗΕΑ στις διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση. Επίσης, οι ιδιοκτήτες ζητούν οριζόντιες μειώσεις αποδοχών κατά 15%, καθώς και δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας.
Στην Θεσσαλονίκη, όπως ενημερωθήκαμε, η ΕΣΗΕΜΘ συναίνεσε στην οριζόντια μείωση κατά 15% των αποδοχών των εργαζομένων στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος.
Επίσης στην Θεσσαλονίκη, δικαστική απόφαση έκρινε σύννομη την εκ περιτροπής εργασία και την απασχόληση μερικές μόνο ημέρες την εβδομάδα – παρ’ ότι είναι γνωστό ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί μείζον θέμα με την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει καταρχήν ληφθεί η απόφαση από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για 24ωρη απεργία σε όλο τον κλάδο την Πέμπτη, 10 Μαρτίου, με ταυτόχρονη πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης. Μένει, βεβαίως, η απόφαση να κοινοποιηθεί επισήμως.
Προφανώς, όλες αυτές οι εξελίξεις μας αφορούν και μας “αγγίζουν”, άμεσα ή έμμεσα. Για οτιδήποτε νεότερο, θα σας ενημερώσω.
Γιώργος Παυλόπουλος»