ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Τέσσερα Όσκαρ για τον «Λόγο του Βασιλιά»

ΕΚΛΕΨΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ Ο ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ ΤΟΥ Γ. ΛΑΝΘΙΜΟΥ

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και τα φετινά φαβορί ήταν αυτά που απέσπασαν τα βραβεία Όσκαρ. Μεγάλος νικητής η βρετανική ταινία ο «Λόγος του Βασιλιά», που απέσπασε 4 βραβεία -καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου- από τις συνολικά 12 υποψηφιότητες. Ο «Κυνοδόντας» του Γιώργου Λάνθιμου δεν κατάφερε να πάρει το βραβείο της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και αποχαιρέτησε το κόκκινο χαλί των Όσκαρ χωρίς το χρυσό αγαλματίδιο αλλά κατόρθωσε να κλέψει τις εντυπώσεις.
Εκτός από την αναμενόμενη επικράτηση του Κόλιν Φερθ, μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο α' ανδρικού ρόλου και η... μπαλαρίνα Νάταλι Πόρτμαν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και απέσπασε το χρυσό αγαλματίδιο α' γυναικείου ρόλου. Ωστόσο, η ταινία "Μαύρος Κύκνος" του Ντάρεν Αρονόφσκι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κανένα άλλο βραβείο.
Τρία βραβεία πήρε η ταινία για το Facebook. To "The Social Network" απέσπασε τα Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, μουσικής και μοντάζ.
Τέσσερα ήταν τα Όσκαρ και για την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν "Inception" στις κατηγορίες: οπτικών εφέ, ήχου, επεξεργασίας ήχου και φωτογραφίας, ενώ δύο χρυσά αγαλματίδια απέσπασε η ταινία "The Fighter" για τις ερμηνείες των Κρίστιαν Μπέιλι (β' ανδρικός ρόλος) και Μελίσα Λίο (β' γυναικείος ρόλος).
Όσον αφορά στο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής πήγε τελικά στη.... δανέζικη ταινία "Σε ένα καλύτερο κόσμο ". Το δράμα της σκηνοθέτιδας Σούζαν Μπριρ που παρουσιάζει τα αποτελέσματα της βίας ανάμεσα σε έθνη και γενιές, κέρδισε το αγαλματίδιο από τον "Κυνόδοντα" του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου, καθώς και το φαβορί Biutiful του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ιναρίτου. Είναι η τρίτη φορά που ένα δανέζικο φιλμ κατακτά ένα Όσκαρ.
Ο Γιώργος Λάνθιμος άφησε πίσω του το κόκκινο χαλί των Όσκαρ, χωρίς να καταφέρει να αποσπάσει το μεγάλο βραβείο. Κατάφερε ωστόσο να φέρει μια τιμητική διάκριση στην Ελλάδα, που το όνομά της ξανακούστηκε στην τελετή απονομής 33 χρόνια μετά την «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη (1978).

Οι νικητές των βραβείων:
- Καλύτερης ταινίας - "Ο Λόγος του Βασιλιά"
- Πρώτου Αντρικού Ρόλου - Κόλιν Φερθ- "Ο Λόγος του Βασιλιά"
- Πρώτου Γυναικείου Ρόλου - Νάταλι Πόρτμαν - "Μαύρος Κύκνος"
- Σκηνοθεσίας - Τομ Χούπερ - "Ο Λόγος του Βασιλιά"
- Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου - Μελίσα Λίο - "The Fighter"
- Δεύτερου Αντρικού Ρόλου - Κρίστιαν Μπέιλ - "The Fighter"
- Διασκευασμένου Σεναρίου - Ααρον Σόρκιν - "The Social Network"
- Πρωτότυπου Σεναρίου - Ντέιβιντ Σέιντλερ - "Ο Λόγος του Βασιλιά"
- Ξένόγλωσσης ταινίας- "In a Better World" (Δανία) - Κινουμένων Σχεδίων
- "Toy Story 3" - Τραγουδιού - "We Belong Together" από το "Toy Story 3"
- Μουσικής - "The Social Network"
- Μοντάζ - "The Social Network"
- Φωτογραφίας - "Inception"
- Ηχου - "Inception
- Επεξεργασίας Ηχου- "Inception"
- Οπτικών Εφέ - "Inception"
- Καλλιτεχνική Διεύθυνση
- "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων"
- Κοστούμια - "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων"
- Μακιγιαζ - "Ο Λυκάνθρωπος"
- Ντοκιμαντέρ - "Inside Job"
- Ντοκιμαντέρ μικρού Μήκους - "Strangers No More"
- Μικρού Μήκους - "God of Love"
- Κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους - "The Lost Thing"
- από enet.gr