Η δημοσιοποίηση των 8 φωτογραφιών-ντοκουμέντων μιας συγκλονιστικής ιστορικής σελίδας της ΕΑΜικής Αντίστασης στους ναζί, οι οποίες δημοπρατούνταν μία μία χωριστά στο e-bay, φέρνει τους αρμόδιους υπουργούς αντιμέτωπους με το καθήκον της διάσωσης μοναδικών απ’ ό,τι φαίνεται ιστορικών τεκμηρίων και βάζει στο τραπέζι του διαλόγου, πιο φλέγον από ποτέ, το θέμα της σύστασης εθνικού αρχειακού φορέα και Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.
Το 2017 είχε κυκλοφορήσει στις αίθουσες η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το Τελευταίο Σημείωμα» σε σενάριο δικό του και της Ιωάννας Καρυστιάνη, εμπνευσμένο από τη συγκλονιστική ιστορία των 200 και του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, που ως διερμηνέας θα μπορούσε να έχει εξαιρεθεί από την εκτέλεση της Πρωτομαγιάς αλλά δεν δέχτηκε την ανταλλαγή του με άλλον σύντροφό του.
Για την πραγματοποίηση της ταινίας οι δυο τους είχαν κάνει τεράστια έρευνα στα υπάρχοντα αρχεία μεταφέροντας όσο το δυνατόν πιστότερα την ιστορία. Συγκλονιστική λεπτομέρεια: ο τρόπος που αποδίδει η ταινία το τελευταίο βράδυ των μελλοθάνατων στο Χαϊδάρι, όταν χορεύουν και τραγουδάνε μέχρι τα ξημερώματα, αλλά και την πορεία τους, περήφανη κι αποφασισμένη μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα, συμπίπτει τώρα με τα βλέμματα και τη στάση των αληθινών ηρώων όπως τους απαθανάτισε ο φακός.
- διαβάστε στην ΕφΣυν (ΕΔΩ) το κείμενο που υπογράφουν οι Ναταλί Χατζηαντωνίου, Γεωργία Σάκκουλα, Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
