ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Οριστικό τέλος στα σενάρια για ευρωπαϊκή θέση


Σας λέω την είδηση με το «καλημέρα»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καμία πρόθεση να διεκδικήσει ευρωπαϊκή θέση. Θα παραμείνει πρωθυπουργός και θα οδηγήσει τη Ν.Δ. και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τελεία και παύλα. Ό,τι αντίθετο κι αν ακούσετε ή διαβάσετε το επόμενο διάστημα δεν θα ισχύει.
Η αλήθεια είναι ότι ο Μητσοτάκης επιχειρούσε εδώ και μήνες να μειώσει τον θόρυβο που υπάρχει για το ενδεχόμενο να αναλάβει κορυφαίο ευρωπαϊκό πόστο. «Δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα» είχε πει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τον Ιανουάριο.
Το είχε πει και τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ, όπου είχε δηλώσει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Το έλεγε σε κάθε ευκαιρία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τα σενάρια επέμεναν – και προφανώς δεν ήταν τρελοί οι δημοσιογράφοι που τα μετέδιδαν. Από κάπου προέκυπταν. Και συχνά από ανθρώπους οι οποίοι – υποτίθεται ότι – εκφράζουν τις σκέψεις και τις προθέσεις του πρωθυπουργού.
Όμως η φημολογία, από ένα σημείο και μετά, άρχισε να γίνεται ενοχλητική για τον ίδιο και να του δημιουργεί σοβαρό θέμα: Πώς θα πήγαινε σε αυτές τις – από πολλές απόψεις περίεργες και «κουφές» – ευρωεκλογές με τον κόσμο να πιστεύει ότι άλλον θα ψηφίσει τον Ιούνιο και άλλον θα έχει το φθινόπωρο; Εκλογικά αυτό είναι πρόβλημα και διευκολύνει διαρροές και αποχή.
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, υπήρχε κι άλλο ζήτημα: Για να φύγει ο Μητσοτάκης από την πρωθυπουργία και την προεδρία της Ν.Δ. θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι αυτό που θα αφήσει πίσω του – κυβέρνηση και κόμμα – θα συνεχίσει να λειτουργεί με όρους κυριαρχίας και χωρίς τον ίδιο. Αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο.[...]
- απόσπασμα από ρεπορτάζ που υπογράφει ο Αντώνης Δελλατόλας στο ΠΟΝΤΙΚΙ (ολόκληρο ΕΔΩ)