ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Το χιόνι του Νταβός


Την ώρα που στο χιονοδρομικό του Νταβός στην Ελβετία η οικονομική και η πολιτική ελίτ του πλανήτη συμμετέχει στο 54ο Φόρουμ με κύριο θέμα συζήτησης την ενέργεια ελάχιστοι από τους φιλοξενούμενους θα παρατηρήσουν πως ένα σημαντικό ποσοστό του χιονιού που υπάρχει γύρω τους είναι περσινό και προέρχεται από τις αποθήκες του κέντρου. 
Το αποθηκευμένο χιόνι είναι πλέον μια συνηθισμένη πρακτική που ακολουθούν τα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα του πλανήτη για να αντιμετωπίσουν ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που δεν είναι άλλο από τη σταδιακή μείωση του χιονιού. Και η ειρωνεία είναι πως για τη μείωση του χιονιού στα χιονοδρομικά κέντρα, όπως του Νταβός, ευθύνεται ο τρόπος με τον οποίο η οικονομική και η πολιτική ελίτ διαχειρίζονται την ενέργεια και κυρίως τα ορυκτά καύσιμα που καταναλώνονται, ανεβάζοντας χρόνο με τον χρόνο τη θερμοκρασία του πλανήτη. 
Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα αποθηκεύουν χιόνι ώστε να εξασφαλίσουν την πελατεία και την οικονομική τους επιβίωση. Παράλληλα, με τη βοήθεια της επιστήμης σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται τεχνητό χιόνι και γενικώς γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να μην βάλουν λουκέτο.
Και το μόνο, φυσικά, που βρίσκεται εκτός συζήτησης είναι και το πιο λογικό: το να μειωθούν οι λόγοι που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του πλανήτη. Αυτό κανείς δεν φαίνεται να το βλέπει ως λύση, μιας και η οικονομική ελίτ στο περιθώριο του Φόρουμ μπορεί να ξεσκάσει λίγες ώρες στο χιονοδρομικό κέντρο, θεωρώντας δεδομένο πως οι έχοντες θα έχουν πάντα τη δυνατότητα να κάνουν σκι ακόμα και σε τεχνητό χιόνι. Γιατί όπως γράφαμε και πριν από λίγες ημέρες, αυτοί που ευθύνονται για την κλιματική κρίση βάζουν εμάς να πληρώσουμε ακόμα και το σκι τους.

Πέτρος Κατσάκος / Αυγή